Epidemiolog Musa: Postoji opasnost od širenja ospica u FBiH

Od kraj 12. mjeseca 2023. godine u Federaciji BiH registrira se obolijevanje od ospica u epidemijskom obliku, istaknuo je prim. dr. sc. Sanjin Musa, voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Zavoda za javno zdravstvo FBiH.

Ospice su se prvo pojavile u Tuzlanskoj županiji, gdje je u prva tri tjedna ove godine registrirano 47 oboljelih, dok je u ovom tjednu registrirano 12 oboljelih u Sarajevskoj, te 1 u Zeničko-dobojskoj županiji.

Kolege na terenu poduzimaju velike napore kako bi ovu epidemiju stavili pod kontrolu, međutim uzimajući u obzir da je u proteklim godinama ostvaren nizak obuhvat imunizacijom protiv ospica, to sve govori o potencijalno velikom riziku daljnjeg širenja epidemije u druge općine i županije Federacije BiH, kazao je prim. dr. sc. Musa.

Kako su ospice vrlo zarazna bolest koja se širi kapljičnim putem, ističe epidemiolog Musa, za očekivati je daljnje širenje.

Ono što je karakteristično za ovo oboljenje je da nakon inkubacije od 10 do 12 dana započinje s povećanom temperaturom i nekim drugim simptomima kao i kod drugih respiratornih oboljenja, dok nakon par dana dolazi do osipa u regiji glave i vrata koji se širi po tijelu, objasnio je on.

Nadalje, naglasio je kako su potrebni visoki imunizacijski obuhvati kako bi se ova bolest stavila pod kontrolu, te kako su u Federaciji BiH prema programu predviđene dvije doze koje pružaju cjeloživotnu zaštitu.

Ono što je u ovom trenutku potrebno je trenutačna akcija kako bi se povećao obuhvat imunizacije i to naročito u onim dijelovima gdje je nizak. Ključna je suradnja s roditeljima u razumijevanju i prihvaćanju imunizacije kao i da sve zdravstvene ustanove osiguraju što pristupačniju imunizaciju, zaključio je prim. dr. sc. Sanjin Musa.

Post Epidemiolog Musa: Postoji opasnost od širenja ospica u FBiH je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima