Fadil Novalić pravomoćno osuđen na četiri godine zatvora

Apelacijsko vijeće Suda BiH donijelo je drugostupanjsku odluku u predmetu “Respiratori”.

Kako Avaz saznaje, potvrđena je prvostupanjska osuđujuća presuda, čime je potvrđena kazna zatvora za Fadila Novalića, Fahrudina Solaka i Fikreta Hodžića na ukupno 15 godina zatvora.

Ovom presudom bivši federalni premijer Fadil Novalić osuđen je na četiri, Fahrudin Solak, suspendirani direktor Federalne uprave civilne zaštite na šest te Fikret Hodžić, vlasnik privatne tvrtke FH “Srebrena malina” na pet godina zatvora.

Jelka Miličević, pravomoćno je oslobođena.

Novalić, Solak i Hodžić, osuđeni su na ukupno 15 godina zatvora za zloupotrebe prilikom nabavke kineskih respiratora, plaćenih 10,5 milijuna KM tijekom pandemije koronavirusa.

Prvostupanjskom presudom pravno lice “Srebrena malina” proglašeno je odgovornim što je raspolagalo nezakonito stečenom imovinom te mu je izrečena novčana kazna od 200.000 KM, a presudom je naloženo oduzimanje stečene imovinske koristi u iznosu od 694.747 KM od Hodžića i “Srebrene maline”.

Novalić, Solak i Hodžić su proglašeni krivim za zloupotrebu položaja, a Solak i za krivotvorenje isprave, a oslobođeni su optužbi za udruživanje radi činjenja krivičnog djela, kao i za pranje novca te krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga.

Post Fadil Novalić pravomoćno osuđen na četiri godine zatvora je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima