back to top

Federalna inspekcija „češljala“ pekare, kafiće ali i kladionice

TNT RADIO

Inspektori Porezne uprave Federacije BiH su jučer, 5. ožujka na širem području Federacije BiH izvršili 248 inspekcijskih nadzora tzv. akcija kojim su bili obuhvaćeni porezni obveznici koji obavljaju djelatnost ugostiteljstva, trgovine, proizvodnje i prodaje pekarskih proizvoda, djelatnost priređivanja igara na sreću i druge uslužne djelatnosti.

U izvršenim kontrolama otkrivena su 42 neprijavljena radnika, 59 obveznika koji nisu evidentirali promet putem fiskalnog uređaja, pet obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj i tri objekata koji su obavljali djelatnost bez odobrenja za rad nadležnog organa, objavila je Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine.

Zbog utvrđenih nepravilnosti: zapošljavanje neprijavljenih radnika, neevidentiranje prometa putem fiskalnog uređaja, nepostojanja fiskalnog uređaja i rada bez odobrenja, zapečaćena su 22 objekta i u 99 inspekcijskih nadzora izdani su prekršajni nalozi s ukupno izrečenim novčanim kaznama u iznosu 337.400 KM.

Porezna uprava poziva sudove da blagovremeno i u zakonom propisanom iznosu izriču sankcije kako bi iste imale brži i veći preventivni učinak. Sankcija koja se brzo izriče i kad je manja ima veći učinak od veće sankcije koja se izriče nakon dužeg vremena. Izricanje sankcija nakon nekoliko godina i još u iznosu manjem od zakonskog minimuma ima mali obrazovni učinak na porezne obveznike i poštivanje zakona. Budite partner Porezne uprave u poštivanju poreznih propisa i smanjenju sive ekonomije, objavljeno je iz PUFBiH.

Porezni obveznici koji nisu pravovremeno podnijeli prijave poreza na dohodak i doprinosa pozivaju se da iste što prije podnesu i da provjere ispravnost podnesenih Obrazaca MIP-1023, te da plate javne prihode. Također, porezni obveznici kod kojih je najavljen inspekcijski nadzor, a koji nisu podnijeli sve porezne prijave, pozivaju se da to urade što prije.

Porezna uprava FBiH poziva građane da putem portala https://edoprinosi.fpu.gov.ba izvrše provjeru prijave u Jedinstveni sustav i provjeru uplate obaveznih doprinosa, a sve slučajeve neplaćanja doprinosa kao i saznanja o radu na crno, te druge nepravilnosti, mogu prijaviti i anonimno.

Objava Federalna inspekcija „češljala“ pekare, kafiće ali i kladionice pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima