Godišnjica ubojstva Denisa Mrnjavca, žrtve vršnjačkog nasilja

Danas se navršava šesnaest godina od ubojstva Denisa Mrnjavca, a tim povodom će u 11 sati na na tramvajskom stajalištu „Tehnička škola“, pravac prema Ilidži, biti upriličen skup i polaganje cvijeća ispred njegove fotografije.

Denis Mrnjavac bio  je šesnaestogodišnji dječak koji je, na povratku iz škole kući, pretučen i zboden nožem u prepunom tramvaju, prilikom čega su mu nanesene teške tjelesne povrede od kojih je 06.02.2008. godine i preminuo.

Iz Udruženja mladih “Denis Mrnjavac” kažu da nakon šesnaest godina podnošenja inicijativa i usmenih obećanja vlasti, nisu uspjeli realizovati ideju da se napravi spomen obilježje, mjesto na kom bi se odala počast Denisu, kao i svim žrtvama poslijeratnog nasilja nad djecom i mladima. 

“To spomen obilježje bilo bi stalna opomena da se na nasilje treba reagovati, da svi izgubljeni mladi životi na ulicama našeg Grada nisu i neće biti zaboravljeni”, navodi se u saopštenju.
 
Iz Udruženja navode da se ništa ne poduzima da bi se stalo u kraj nasilju koje je, kako kažu, postalo svakodnevica na ulicama Sarajeva, ali i države.

“Nasilje nema naciju, nema vjeru i nema religiju. Nasilje nema dob, godine, spol, svrhu niti cilj! Nasilje se odupire razumijevanju i zdravom razumu, ne suzbija se represijom, a i čini se da društvo, posebno vlast, potpuno zaboravlja da je odgovornost za nasilje upravo na njima”, kažu iz Udruženja.

U Udruženju smatraju da se na nasilje reaguje tek kad se dogodi.

“Kad pokaže svoje ružno lice i kad čujemo za jos jednu novu žrtvu. Tada se ponovo zabrinemo, pričamo o prevenciji, o reagiranju, knjiškim i akademskim floskulama i sve se vrlo brzo zaboravi da bi nas novi nasilni čin trgnuo iz uronjenosti u svakodnevicu i pokazao nam da ništa od onoga što smo pričali nema smisla ako se konačno i odlučno nešto i ne poduzme”, ističe se u saopštenju, te dodaje da je borba protiv nasilja dužnost države, društva, vlasti, porodice, škola, ali i najveća dužnost svakog pojedinca.

“Niko nije pošteđen, niko nije siguran i niko nije imun na nasilje! Samo je pitanje vremena, prilike i okolnosti. Nasilnici su među nama – oni čekaju”, upozoravaju iz Udruženja.

Podsjetimo, 6. februar u Kantonu Sarajevo proglašen je danom borbe protiv vršnjačkog nasilja, u cilju sjećanja na tragično preminulog dječaka Denisa Mrnjavca, koji je postao sinonim vršnjačkog nasilja nad nedužnom djecom Sarajeva, piše BHRT.

Godišnjica ubojstva Denisa Mrnjavca, žrtve vršnjačkog nasilja Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima