back to top

Građani BiH posjeduju 2 milijuna komada oružja, od toga 750.000 nelegalno

TNT RADIO

U postratnoj Bosni i Hercegovini, opterećenoj nacionalnim, socijalnim i ekonomskim problemima, sveprisutnost oružja stvara ambijent opće nesigurnosti za građane.

Vrlo jasni znaci upozorenja na ovakav razvoj situacije su i sve češći oružani incidenti i ubojstva. Državni aparat, ali i društvo u cjelini, moraju se daleko ozbiljnije početi baviti ovim problemom, piše BHRT.

Prema službenim statističkim podacima građani Bosne i Hercegovine posjeduju oko 1,2 milijuna komada registriranog oružja različitih kalibara. Procjenjuje se da uz ovaj broj građani posjeduju i oko 750.000 komada nelegalnog oružja. Sigurnosni stručnjaci naglašavaju da je legalno naoružanje pod nadzorom organa sigurnosti i nije toliki problem, već nelegalno oružje.

“Eksplozivan spoj”

– Puno veći problem je ilegalno oružje i ono je najčešće u rukama organiziranih kriminalnih grupa i vidimo da sva kirvična djela koja su počinjena, govorimo o krvnim, seksualnim i drugim deliktima, su zapravo počinjena upravo nelegalnim naoružanjem – kaže stručnjak za sigurnost Sandi Dizdarević.

Bosna i Hercegovina je izašla iz rata kao država u kojoj je oko milijun građana patilo od PTSP-a. Ovi građani nisu imali adekvatnu psihološku pomoć i podršku, a uz ekonomske probleme i stalne političke tenzije, problemi su postali još izraženiji. Zato je sveprisutnost oružja u bh. društvu eksplozivan spoj koji se manifestira kroz brojne slučajeve ubojstava.

– S druge strane, mi non-stop imamo poslije rata jako visok pritisak sa političkog vrha gdje narod ne može uživati u tom miru, to je “pozitivan mir”, samo se ne puca, a evo vidimo da se počelo i pucati, i stalno daju poruku, odnosno model ponašanja s vrha, kako se treba dole spuštati, kako treba opet nešto ratovati – ističe Mira Vilušić, psihoterapeutkinja i aktivistica “HO Horizonti” Tuzla.

MUP Tuzlanskog županije je u brojnim akcijama oduzeo tijekom minule dvije godine preko 160 komada nelegalno posjedovanog oružja i eksplozivnih naprava. Nakon nekoliko godina primjetnog pojačanog interesa građana za nabavkom oružja, tijekom zadnje dvije godine opada ovaj interes.

– U 2022., dakle, bilo je izdanih 1629 oružnih listova, a u 2023. 1360 – kaže Adnana Sprečić, glasnogovornica MUP-a TŽ.

Nelegalno oružje

Kompletan državni aparat mora uraditi puno više kako bi, prije svega, nelegalno naoružanje bilo pronađeno i oduzeto, ali i društvo u cjelini mora ovaj problem prepoznati kao prioritet za stvaranje sigurnog okruženja za buduće generacije.

– S policijskog aspekta je to jedini način ofanzivnog policijskog djelovanja kroz pretrese, racije i slične radnje. Međutim, nije samo policija jedini subjekt države koji je odgovoran za ilegalno posjedovanje oružja. Prije svega kao članovi ovog društva, kao obitelji smo odgovorni da držimo kontrolu i socijaliziramo vlastitu djecu. Ako mi kao obitelji nemamo kontrolu nad vlastitom djecom, kada to dođe do policije onda je, nažalost, kasno – ističe Dizdarević.

Uz sustavan pristup sigurnosnih agencija i policijskog aparata usmjerenog prema pronalasku i oduzimanju nelegalnog oružja, bh. duštvo, ako želi smanjiti prisutnost oružja i tako stvoriti sigurnije okruženje, mora poduzeti široku akciju da se poboljša i politička i opća kultura dijaloga u javnom prostoru, a nasilje, posebno nad ženama i djecom, daleko drastičnije zakonski kažnjava.

Post Građani BiH posjeduju 2 milijuna komada oružja, od toga 750.000 nelegalno je prvi puta viđen na Grude Online.

www.grude-online.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima