Iguman Pavlović: Božić ne možemo slaviti bez Krista (VIDEO)

ŽITOMISLIĆ, (FENA)  –  U manastiru Žitomislić u petak je održan svečani božićni prijam na kojemu je iguman žitomislićkog manastira Danilo Pavlović poručio kako je Isus Krist pokazao ogromnu ljubav postavši čovjekom te kako se Krista treba postaviti u središte života ne samo na Božić, nego i kroz cijelu godinu.

Na božićnom prijamu okupili su se mnogi predstavnici iz političkog, društvenog i kulturnog života BiH.

– Nalazimo se u manastiru u Žitomisliću povodom proslave dolazećeg praznika rođenja Kristovog, tj. Božića. Božić je temeljni događaj u povijesti kršćanske vjere, ono na čemu temeljimo svoje vjerovanje. Bog je u određeno vrijeme sišao iz svoga božanskog, nebeskog svoda i došao među nas ljude, čime je pokazao ogromnu i preveliku ljubav postavši čovjekom i jednim od nas. Svakog Božića mi ponavljamo i aktivno sudjelujemo u događaju spasenja, Božić nas podsjeća na to – izjavio je iguman Pavlović.

Mišljenja je kako danas postoji tendencija da Božić postane samo običaj u kojemu se zaboravlja suština ovog događaja.

– Kao da želimo slaviti Božić bez Isusa i bez betlehemske pećine. Sve ono što prati Božić, a to je i ovaj prijam, svi običaji koje provodimo na Badnji dan, Božić, spaljivanje i unošenje badnjaka, slame, kićenje svojih domova, sve je to što nas podsjeća na betlehemsku pećinu i na to da je Isus došao među nas ljude. Božić ne možemo slaviti bez Krista i bez toga da nam je Krist središnja ličnost. On ne treba biti samo središnja ličnost za Božić, nego treba i da bude središte našeg života kroz svu godinu. Božić je praznik koji nas podsjeća na sve to – mišljenja je Pavlović.

Iguman Pavlović: Božić ne možemo slaviti bez Krista (VIDEO)
Iguman Pavlović: Božić ne možemo slaviti bez Krista (VIDEO)
Iguman Pavlović: Božić ne možemo slaviti bez Krista (VIDEO)

Posebno je pozvao na mir, poručivši da Božić poziva na mir među svim ljudima.

– Danas je naša Zemlja u velikim ratovima, velikim stradanjima u Gazi, Palestini, Ukrajini, to je sve ono što nas ne može ostaviti ravnodušnim. Ne trebamo zaboraviti na stradanja i patnje tih ljudi, posebno u ovoj božićnoj noći – zaključio je iguman Pavlović.

Pravoslavni vjernici Božić slave po julijanskom kalendaru, a Božić će svečano proslaviti u nedjelju, 7. siječnja.dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima