Intervju s federalnim ministrom zdravstva dr. Nediljkom Rimcem

Polovicom 2023. godine dr. Nediljko Rimac imenovan je za federalnog ministra zdravstva. Kakvo je stanje zatekao u navedenom Ministarstvu, koje aktivnosti provodi, s naglaskom na Hercegbosansku županiju, te o planiranim aktivnostima do kraja mandata, ministar je govorio za medije.

– Stanje u ministarstvu je bilo jako konfuzno i dosta stvari je ostalo nezavršeno. Naime, s obzirom da je prošli ministar preminuo, djelatnici kabineta su zaista dali sve od sebe da stanje drže pod kontrolom.

Od kada sam preuzeo dužnost, puno toga smo napravili. Odmah na početku mandata, Ministarstvo i Vlada FBiH dogovorili su da se odustane od nabavke opreme, odnosno vozila da bi se sada na kratkoročan način, interventno, riješilo pitanje liječenja djece oboljele od cistične fibroze. Dakle, preko interventnoga uvoza, a da se za sustavno  rješenje aktivno uključe Federalni i županijski zavodi za zdravstveno osiguranja i naravno Vlada.  Uskoro bi trebao biti riješen problem nabave trakica za mjerenje glukoze u krvi za djecu oboljelu od dijabetesa tip 1. Za financiranje programa i projekata iz područja zdravstva „Liječenje i rehabilitacija teško oboljele djece i mladih čije se liječenje financira iz Federalnog fonda solidarnosti“ dodijeljeno je ukupno 156.066,72 KM, a sredstva su dobili: Udruga malignih bolesti PIPOL, Udruga Srce za djecu oboljelu od raka, Udruga DLAN, Udruga „Mala sirena“, Udruga građana oboljelih od distrofije TK i Udruga distrofičara Cazin. To su samo neki od sitnih, ali jako bitnih koraka koje smo u kratkome roku odradili.

Možemo primijetiti da je i naša Hercegbosanska županija dobila puno toga za funkcioniranje zdravstvenog sustava?

– Domu zdravlja Livno dodijeljena je Akreditacija za zdravstvenu ustanovu koja ispunjava akreditacijske standarde kvalitete za dom zdravlja (v.2017) u Federaciji BiH kao i Certifikat za zdravstvene ustanove koje ispunjavaju certifikacijske standarde sigurnosti za dom zdravlja (v.2017) u Federaciji BiH.

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini doniralo je četiri RTG aparata zdravstvenim ustanovama u Federaciji Bosne i Hercegovine. Radi se o mobilnim digitalnim RTG uređajima, namijenjenim Općoj bolnici „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ Sarajevo, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar, Općoj bolnici Jajce i Domu zdravlja Tomislavgrad.

Za financiranje programa i projekata iz područja zdravstva „Organiziranje akcija dobrovoljnog darivanja krvi, odnosno promocija dobrovoljnog davanja krvi“ dodijeljeno je ukupno 43.594,30 KM, a sredstva su dobili: Crveni križ Ljubuški, Crveni križ ZHŽ, SRZ Rama Rama u srcu, STK Dinara Livno i Crveni križ Kakanj.

Županijska bolnica „dr. fra Mihovil Sučić“ Livno je u rebalansu Proračuna FBiH za 2023. godinu dobila 2 milijuna KM. Kako je do toga došlo i za što će biti utrošena navedena sredstva?

– Jedan od uvjeta HDZ-a 1990 i HNP-a prilikom ulaska u Vladu Federacije BiH je bila realizacija projekata za koje mi smatramo da su od strateškoga interesa za stanovništvo Bosne i Hercegovine. Zdravstvo je zasigurno naš strateški interes i tu smo se kao stranka borili da sredstva iz Federalnoga proračuna dobiju upravo one ustanove kojima su potrebna. Amandman Kluba zastupnika HDZ 1990 – HNP kojim je osiguran navedeni iznos prihvaćen je od strane Vlade i tako realiziran. Sredstva će biti utrošena za konsolidaciju dugovanja prema dobavljačima i djelatnicima bolnice, a jednim dijelom za sanaciju temelja i opremanje bolničke kuhinje. Osim toga, Županijska bolnica će putem Federalnoga ministarstva zdravstva dobiti 50.000 KM vrijedan uređaj za rano otkrivanje malignih oboljenja, a već je dobila i novo sanitetsko vozilo vrijedno 170.000 KM što je dar Vlade Južne Koreje.

Osim zdravstvenih projekata, Hercegbosanska županija je prepoznata i u drugim projektima Vlade Federacije BiH otkako ste ministar. Što možemo očekivati u idućoj godini?

– Klub zastupnika HDZ 1990 – HNP je kroz federalni proračun osigurao sredstva za rekonstrukciju tomislavgradske obilaznice, kao i niz drugih, manjih projekata. Zahvaljujući upornosti naših dužnosnika privodi se kraju obnova sportske dvorane osnovne škole u Strupniću. Za 2024. godinu kandidirali smo nekoliko značajnih projekata za Hercegbosansku županiju a tiču se obrazovanja, vodoopskrbe i zdravstva, čime smo pokrili nužne segmente za funkcioniranje društva. Nadamo se da će i zastupnici te nositelji drugih dužnosti iz naše županije, a koji dolaze iz ostalih političkih stranaka, prije svega HDZ-a BiH, podržati ove projekte i da će sami uložiti trud kako bi Hercegbosanska županija dobila što više sredstava za razvoj i tako postala mjesto ugodnijeg života.

Kakvi su Vam planovi do kraja mandata?

– Zdravstveni sektor u Bosni i Hercegovini je baš kao i u drugim zemljama skup, ali nužan za naše društvo. Zajedno s kolegama koji vode zdravstveni sektor po županijama uložit ću trud u završetak financijske konsolidacije zdravstvenih ustanova, ulaganje u opremu za rano otkrivanje i liječenje teških oboljenja, ali i posvetiti se više specijalizacijama i subspecijalizacijama za doktore. U planu je i implementacija Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom, a cilj je i pristupiti izradi jedinstvenoga federalnog transplantacijskog programa te unaprjeđivati reproduktivno zdravlje i oblast ranog rasta i razvoja djeteta.

J.P./Tomislavicty

Objava Intervju s federalnim ministrom zdravstva dr. Nediljkom Rimcem pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

mostarski.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima