IPAK TOTALNI BRUKOMET: U kontinuiranom padu od 2015. – Ništa ne ukazuje da bi moglo biti bolje

Na kraju ipak totalni brukomet. To je suma summarum nastupa rukometne reprezentacije Bosne i Hercegovina na svom trećem europskom prvenstvu.

Bh. rukometaši ni u Njemačkoj, uz veliku podršku navijača, nisu uspjeli upisati prve bodove na Euru iako su ovoga puta imali najbolje prilike za takav rezultat. Ostali smo na 0-9 skoru i postali prva  reprezentacija koja u uvodnih 9 nastupa nije upisala pobjedu na Euru.

Od prvog plasmana Zmajeva na veliko natjecanje, odnosno još od SP-a u Kataru 2015. godine, se govorilo o pomaku naprijed na temelju ovakvih rezultata („samo da prvi put odemo na jedan veliki turnir!“), međutim naš A tim je sve vrijeme otad išao samo unazad. Generacija koja je ostvarila najveći uspjeh i odlazak na SP u sustavu kvalifikacija koji je to činio najteže ostvarivim, je upravo tad i imala svoj vrhunac, a sve kasnije je bila silazna putanja. Tri plasmana na Euro su došla nakon proširenja Eura sa 16 na 24 selekcije sudionice, a i u tom formatu bh. A tim je samo nazadovao. Odlazak igrača koji su čini taj tim, bez dolaska pravih zamjena, nas je samo slabio.

Neki ozbiljniji, kontinuiran plan i cilj nikad nije pokazao da ima Rukometni savez BiH, a pokazalo se ni stručno vodstvo ekipa jer je pomlađivanje unazad dvije godine urađeno bez smisla. Odrekli smo se igrača koji su bili godinama nositelji, da bi njihova mjesta dobrim dijelom bila popunjena igračima iz Premijer lige kojima su na ovoj razini, odnosno još uvijek tekućem turniru, lopte ispadale kao početnicima. Ogroman nesrazmjer u kvaliteti pojedinaca unutar ekipe uzrok je i u nesrazmjeru očekivanja i ostvarenih rezultata od sastava koji je imao ogromne oscilacije u svakoj od utakmica, pa tako i onoj posljednjoj s debitantom Gruzijom.

Od svega je najgore to što nema naznake da bi moglo biti bolje. Slabo se naziru novi igrači koji bi mogli biti na razini generacije koja još odlazi, a to su eventualno pivot Adin Faljić, golman Harun Hodžić i srednji bek Marko Davidović. Ispod toga je ogromna praznina i odlazak još par iskusnijih samo ukazuje na dodatni pad bh. reprezentativnog rukometa.

Nažalost to bi moglo značiti da će trebati neko vrijeme dok se BiH opet nađe na smotri najboljih ekipa Europe, a pogotovo ostvari tu prvu i povijesnu pobjedu.

IPAK TOTALNI BRUKOMET: U kontinuiranom padu od 2015. – Ništa ne ukazuje da bi moglo biti bolje

Smajlagić: Naša liga ne može proizvesti igrače za ovu razinu

Izbornik Irfan Smajlagić je komentirao lošu igru Zmajeva.

 – Očigledno je da imamo problema s kontinuitetom. Mislim da je glavni razlog energija koja nam je nužna. Odigrali smo 20 minuta, kao i protiv Švedske. Nakon pražnjenja je teško da se vratimo. Imamo tih problema koje treba riješiti. Vrhunski rukomet zahtijeva dvosmjernu igru, možemo parirati u dobrom dijelu, ali igrači moraju raditi na sebi, ali i mi kao ekipa, rekao je Smajlagić i naglasio da BiH za nešto više mora proširiti roster kvalitetnih rukometaša.

 – Moramo tražiti rješenja. Činjenica je da naša liga ne može proizvesti igrače koji mogu igrati na europskom nivou. Ili da povećamo kvalitetu domaće lige ili da tražimo igrače po raznim zemljama. Dosta je kompleksan problem, rekao je Smajlagić.

Panić: Ovo je naša realnost

Naš A tim je dobro krenuo u utakmicu i imao 8:2.

 – Mogli smo “ubiti” utakmicu odmah na početku. Onda napravimo par grešaka i oni se vrate u utakmicu. Svaka čast Gruziji. Mlada su ekipa koja se prvi put plasirala na Europsko prvenstvo i uspjeli su ostvariti ono što mi nismo, a to je prva pobjeda. Ovo je naša realnost i naša kvaliteta. Protiv ozbiljnih ekipa ne možemo igrati. Ne možeš pobijediti nekoga sa 20 postignutih golova, izjavio je Marko Panić.

IPAK TOTALNI BRUKOMET: U kontinuiranom padu od 2015. – Ništa ne ukazuje da bi moglo biti bolje

29

Sa ukupno 29 golova Marko Panić je postao naš najbolji strijelac na europskim prvenstvima.

19.6

Zmajevi su tim sa najmanje postignutih golova na Euru uz prosječnih 19.6 po meču. Također i tim sa najlošijim procentom učinkovitosti (47.2 posto).

0-9

BiH je postala jedina momčad u povijesti koje je na tri prvenstva zaredom izgubila sve tri utakmice.

SKUPINA E (Mannheim)

1. Švedska       3          3          0          0          26        6

2. Nizozemska            3          2          0          1          20        4

3. Gruzija        3          1          0          2          -18       2

4. BiH 3          0          0          3          -28       0

1. kolo (11. 1.)

Nizozemska – Gruzija 34:29

Švedska – BiH 29:20

2. kolo (13. 1.)

BiH – Nizozemska      20:36

Gruzija – Švedska       26:42

3. kolo (15. 1.)

BiH – Gruzija  19:22

Švedska – Nizozemska           29:28

Piše: Ersan Bijedić

mostar@dnevni-list.ba

The post IPAK TOTALNI BRUKOMET: U kontinuiranom padu od 2015. – Ništa ne ukazuje da bi moglo biti bolje appeared first on Dnevni.ba.

dnevni.ba

javno.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima