Isplata siječanjskih mirovina 5. veljače

Iz Federalnog zavoda za mirovinsko i invalidsko osiguranje je rečeno kako isplata neće početi prije 5. veljače.

Objašnjeno je za Faktor da ovaj mjesec nije moglo ranije jer je nakon usvajanja Budžeta Federacije BiH za 2024. godinu donesena odluka o akontativnom povećanju mirovina za pet posto i to uvećanje treba uračunati u siječanjske mirovine, a rok je veoma kratak.

Glasnogovornik Zavoda MIO Tomislav Kvesić kazao je kako ‘sada iz opravdanih razloga nije mogla biti ranije ali narednih mjeseci će se isplaćivati prije petog u mjesecu’.

Kada je riječ o akontacijskom usklađivanju mirovina za pet posto, ono se primjenjuje na sve mirovine počevši od 1. siječnja ,osim mirovina ostvarenih u 2024. godini, s izuzetkom najnižih i zagarantiranih mirovina.

Najniža mirovina za siječanj iznosi 565,18 KM, zagarantirana 674,52, dok najviša prema Zakonu o MIO, koji je bio na snazi do 1. ožujka 2018, iznosi 2.757,74 KM.

Najviša mirovina prema važećem Zakonu do daljnjega ostaje 2800 KM.

Također, korisnicima prava po Zakonu o službi u OSBiH, a koji su ostvarili mirovine nakon 01.03.2018.godine, izvršit će se ujednačavanje mirovina u visini od 29 posto, počevši od 01.01.2024.godine, sukladno odredbama Zakona o ujednačavanju mirovina ostvarenih po Zakonu o službi u OSBiH.

Objava Isplata siječanjskih mirovina 5. veljače pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

mostarski.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima