back to top

Iz rodilišta odveli sestru preminulog dječaka, braću ostavili s roditeljima!? Majka: ‘Ne znam gdje je…‘

TNT RADIO

Nastavlja se kaos u sustavu socijalne skrbi. Stručni djelatnici nekadašnjeg Centra za socijalnu skrb Slavonski Brod žurno su oduzeli roditeljima djevojčicu rođenu 5. siječnja ove godine, sestru K. N., koji je u dobi od 20 mjeseci preminuo u prosincu prošle godine, iako djevojčica ni dana nije živjela u obitelji, već je od rođenja boravila u bolnici u Slavonskom Brodu. Istodobno, njegova braća u dobi od tri i pet godina, za koje se izdvajanje čeka još od 2022., i dalje žive s roditeljima, piše Jutarnji list.

Podsjetimo, socijalna služba je za K. N. i njegovu braću prije dvije godine sudskim putem zatražila izdvajanje iz obitelji, no odluka još uvijek nije donesena, jer sustav socijalne skrbi cijelo to vrijeme nije za njih pronašao ustanovu u kojoj bi bilo slobodnih mjesta za smještaj. Preminuli K. N., za kojeg je izdvajanje zatraženo neposredno nakon rođenja, umro je ne dočekavši da dođe na red na listi čekanja za dom ili udomiteljsku obitelj.

Bez roditeljskih kapaciteta

– Ovo dvoje malih je i dalje s nama, za njih je ročište 1. ožujka, a najmlađe dijete uzeli su nam iz bolnice, nisu nas o tome obavijestili, ni ne znamo gdje je dijete. U Centru nam se ne javljaju – rekla nam je majka koja se javila u redakciju.

Djevojčica je rođena prijevremeno, nedugo nakon smrti K. N. te je, kako nam kažu sugovornici, socijalna služba, u neslužbenom dogovoru s liječnicima, ishodila da novorođenče ostane u bolnici što duže, u strahu da se djetetu nešto ne dogodi. Podsjetimo, riječ je o obitelji koja stanuje u dvije prostorije bez vode i sanitarnog čvora, a za roditelje je utvrđeno da nemaju kapaciteta za brigu o djeci, čak ni da žive u adekvatnim materijalnim uvjetima te uz stručnu podršku. Novorođena djevojčica majci je deveto dijete: za četvero djece, rođene između 2005. i 2012. godine, lišena je roditeljske skrbi te su djeca zbrinuta u posvojiteljskim i udomiteljskim obiteljima; peto dijete, rođeno 2016., već nekoliko godina živi kod udomitelja; za šesto i sedmo dijete (2019. i 2020. godište) već se dvije godine vodi postupak za izdvajanje, osmo dijete je preminulo, a deveto – djevojčica rođena prošli mjesec – sad je žurno izdvojena.

Ugroženi život i zdravlje

Kako su nam odgovorili iz Hrvatskog zavoda za socijalni rad (HZSR), “najmlađe dijete izdvojeno je iz obitelji na temelju čl. 135., čl. 136. i čl. 137. Obiteljskog zakona”, koji propisuju da će se dijete žurno izdvojiti “ako postoji opasnost za život, zdravlje ili dobrobit djeteta koji se mogu zaštititi samo izdvajanjem djeteta iz neposrednoga okruženja”.

– Riječ je o nedonoščetu za koje su roditelji 15. siječnja 2024., dok je dijete još bilo u bolnici, upoznati da će biti izrečena mjera žurnog izdvajanja. Dijete je 12. veljače 2024. otpušteno iz bolnice i smješteno kod udomiteljice. Utvrđeno je kako roditelji u ovom trenutku nemaju uvjete za brigu o maloj bebi, koja je u potpunosti ovisna o skrbi druge osobe i to je razlog žurnog izdvajanja – kažu u HZSR-u. Kako je procijenjeno da su ti isti roditelji u istim uvjetima imali uvjete za brigu o K. N. od samog rođenja do njegovih 20 mjeseci života – a ministar Marin Piletić je nakon njegovi smrti uporno ponavljao kako “nije bilo razloga za žurno izuzimanje” – ostaje nejasno.

U Zavodu također tvrde kako su roditelji upoznati sa žurnom mjerom te da s imenom i prezimenom udomiteljice, no otac to demantira.

– Otac je 14. veljače 2024. odbio potpisati zapisnik. Roditelji mogu viđati dijete, a u prijedlogu sudu za privremenim povjeravanjem su predloženi osobni odnosi roditelja i djeteta – kažu u HZSR. Za ostalo dvoje maloljetne djece – koja već pune dvije godine čekaju izdvajanje – u HZSR-u kažu kako je “u tijeku sudski postupak”, piše Jutarnji list.

Iz rodilišta odveli sestru preminulog dječaka, braću ostavili s roditeljima!? Majka: ‘Ne znam gdje je…‘ Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima