Jesu li monstruozna ubojstvq u posljednjih nekoliko godina, posljedica brojnih anomalija i devijacija u društvu

Svirepa i brutalna ubojstva u Bosni i Hercegovini, nastavljaju puniti stupce crne kronike. Nedavno, mučko ubistvo Saše Kulišića u Doboju, čiji detalji cure iz dana u dan, te iznova šokiraju javnost kako u BiH, tako i u cijelom regionu, tek su jedan od šokantnih zločina zabilježenih u proteklim godinama. U Banjaluci se desilo još jedno ubistvo. U stanu, u Beogradskoj ulici policija je zatekla tijelo pedeset- trogodišnjeg Zvonimira Stefanovića, sa ubodnom ranom u predjelu grudnog koša. Stoga smo, zatražili odgovore – zašto nam je narušen sigurnosni ambijent? Jesu li monstruozna ubojstva u posljednjih nekoliko godina, posljedica brojnih anomalija i devijacija u društvu?, piše BHRT.

MIRNA MILJANOVIĆ, glasnogovornica MUP-a RS

„Za brzu i efikasnu reakciju jako je bitna i saradnja sa građanima.

Kao i nakon nedavnog svirepog ubojstva u Doboju policija je i juče u Banjaluci odreagirala munjevito. Nakon obavljenog uviđaja uhićena je ženska osoba koja se može dovesti u vezu sa ubojstvom a koja je sa žrtvom zadnjih nekoliko mjeseci živjela u stanu u kojem je počinjen zločin. U oba ova slučaja policija je pohvalila saradnju sa građanima.

MIRNA MILJANOVIĆ, glasnogovornica MUP-a RS

„Za brzu i efikasnu reakciju jako je bitna i saradnja sa građanima i jako je bitno da građani dijele informacije sa nama i surađuju sa policijom. Mnoge istrage nikada ne bi bile ni provedene do kraja pa ni riješene mnogi predmeti da nema te dobre saradnje sa građanima“.

Za oba posljednja ubojstva, i u Doboju i Banjaluci, ali i brojna druga proteklih godina širom BiH, karakteristični su brutalnost i svirepost.

ARMIN KRŽALIĆ, profesor sigurnosti na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije

„Ako gledamo sa aspekta lične sigurnosti i posebno sa aspekta oružanog nasilja onda se ta krivična djela izdvajaju. Ona na neki način narušavaju sigurnosni ambijent“.

Spisak monstruoznih ubojstav u posljednjih nekoliko godina je dug. To je posljedica, smatraju stručnjaci, brojnih anomalija i devijacija u našem društvu.

VEDRAN FRANCUZ, sociolog

„Ono što možda nije dobro u ovom svemu jeste da je danas naše društvo dosta svjedoči poljuljanim vrijednostima. Imamo tu jednu kratku empatiju. Kratkoročno izražavanje žaljenja. Komentari. I sve se na tome završi do sljedeće slične situacije“.

 ALEKSANDAR MILIĆ, psiholog

„Uveliko se treba razgovarati upravo o ozdravljenju čitave zajednice. S jedne strane zajednica utiče negativno na zdravo odrastanje i na ponašanje ljudi, a s druge strane pojedinci nam čine lošu zajednicu. Možemo samo očekivati da zdravi pojedinci čine i zdravu zajednicu“.

Zadnjih nekoliko godina, a po svemu sudeći i ovu 2024-tu, pamtit ćemo po brojnim jezivim zločinima, koji naročito zbog hladnokrvnog načina izvršenja, uvijek iznova šokiraju građane.

Jesu li monstruozna ubojstvq u posljednjih nekoliko godina, posljedica brojnih anomalija i devijacija u društvu Dnevni.ba.

dnevni.ba

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima