Iva Đinkić: Držite fizičku, a ne socijalnu distancu

Studij psihologije
Iva Đinkić: Držite fizičku, a ne socijalnu distancu

U vrijeme pandemije koronavirusom Savjetovalište za studente Filozofskog fakulteta savjetuje kako se nositi sa situacijom. Iva Đinkić sa Studija psihologije Filozofskog fakulteta govori o socijalnoj distanci.

U skladu s novonastalom situacijom pandemije Korona virusa svi smo se našli u situaciji u kojoj se moramo prilagoditi određenim uputama koje donesu nadležne osobe. Svakodnevno smo izloženi mnoštvu novih pojmova kao što su karantena, klasteri, epidemiolozi i sl. Jedan od tih pojmova koje svakodnevno čujemo i za koji se traži da ga ispunimo je održavanje socijalne distance. No, znamo li što u biti znači socijalno distanciranje?

Socijalno distanciranje podrazumijeva mjeru bliskosti ili udaljenosti pojedinca ili više njih u odnosu na neku socijalnu ili etničku grupaciju. Dakle, socijalna distanca temelji se na socijalnim atributima poput rase, spola, stupnja obrazovanja, statusa pojedinca i sl. Socijalna distanca pojedinca ovisi od emotivne komponente i stavova za koje se smatra kako utječu na stvaranje predrasuda prema određenim pojedincima ili grupama. Socijalna distanca oblikuje ponašanje pojedinca prema drugome, ili prema grupi na način da što je veća, postojat će i veća odbojnost za komunikacijom ili zajedničkim sudjelovanjem u određenim programima i aktivnostima. Jednostavnije, jedan autor socijalnu distancu definirao je kao „različit stupanj razumijevanja i osjećanja koja postaje između grupa“.

Čitajući ovo, vjerojatno Vam se nameće pitanje: „Pa što sada, da ne održavamo socijalnu distancu i mjere nadležnih osoba?“ Ne. Svakako da trebamo poštivati odluke koje su nam propisane, ali trebamo održavati fizičku distancu, a ne socijalnu.

Fizička distanca odnosi se na fizičku udaljenost među pojedincima, i upravo to je ono što nam treba kako bi spriječili mogućnost širenja virusa. Dakle, potrudimo se smanjiti kontakte, ali samo fizičke prirode i ukoliko se nađemo u kontaktu s drugom osobom držimo fizičku distancu od dva metra kako je i propisano preventivnim mjerama. 

Iako su socijalna i fizička distanca pojmovi koji su međusobno povezani, ne dozvolimo si da nas fizička distanca udalji od drugih. Kako? Iskoristite ovo vrijeme izolacije za razgovor s prijateljima, popijte virtualnu kavu s njima, obnovite stare kontakte, prisjetite se zajedničkih nezaboravnih trenutaka koje ste proveli skupa, obradujte pozivom nekoga s kim se dugo vremena niste čuli.

Postoje brojni načini kojima možete kvalitetno iskoristiti ovo vrijeme, samo si dajte mašti na volju i zadržite pozitivne misli. A ima li boljeg lijeka za negativno raspoloženje od dobrog razgovora s prijateljima?

Dakle, potrudite se smanjiti fizičke kontakte i poštujte mjere nadležnih, a višak vremena iskoriste za socijalno približavanje s prijateljima i dragim ljudima. Ne dozvolite da nas fizička distanca socijalno distancira.

Iva Đinkić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista