Jure Miloš: Važno je očuvati tradiciju u orginalnom obliku

ETNOGLAZBENIK
Jure Miloš: Važno je očuvati tradiciju u orginalnom obliku

„Pa što ima ljepše nego čuvati ono na čemu su se odgojili naši preci“, kaže samouki svirač etnoglazbala Jure Miloš iz Gruda. S 22 godine bio je jedan od najmlađih etnoglazbenika u BiH. Danas se svrstava među najistaknutije kako po glasovnim tako i po instrumentalnim sposobnostima.

Miloš smatra kako se velikom dijelu mladih ovakva vrsta glazbe čini zaostalom i više se okreću modernim glazbenim žanrovima. "No, kaže se da pojedinci čine razliku. Želim napredovati, učiti i dijeliti svoje znanje s mladima“.

Naš sugovornik kaže da se od ranog djetinjstva zanima za tradicijsko glazbovanje, sakupljanje starina te istraživanje i znanstveno bilježenje kulturne baštine. Zahvaljujući podršci obitelji, prijatelja i profesora koji su prepoznali njegovu znanstvenu i umjetničku klicu, ozbiljno je zagrizao u ovaj glazbeni izričaj. Danas svira dosta glazbala, ali na prvom mjestu je su i dalje ganga i hercegovačka tradicijska glazbala.

„Smatram da je važno očuvati tradiciju u originalnom obliku i na taj način pokazati posebnost i bogatstvo koje nudi tradicija jednoga naroda. Meni je bitno prikazati izvornost. Želim tu tradiciju promovirati na kvalitetan način“ naglašava Miloš.

Izabran je za osobu godine u kategoriji "kultura" za 2014. godinu u općini Grude. Dobitnik je Rektorove nagrade 2015./2016. godine za umjetnički i znanstveni doprinos i promociju Sveučilišta u Mostaru. Magistar je povijesti i filozofije od 2018. godine. Autor je i suautor brojnih pisanih znanstvenih radova te je priređivač i urednik nekoliko knjiga kao i nosača zvuka. Voditelj je UHAKUD-ove škole tradicijskoga glazbovanja u Mostaru. Već duži niz godina organizator je kulturne manifestacije u rodnim mu Grudama, pod nazivom „Božićno silo“. Sudjeluje u brojnim etnoglazbenim projektima, kulturnim događajima te znanstvenim skupovima na više kontinenata i neumorno radi na očuvanju kulturne baštine i tradicije ovih prostora.

Kaže kako je veliko bogatstvo što je imao priliku svirati s različitim nacijama, iz različitih kulturoloških oblasti u više od četrdeset zemalja diljem svijeta. „Reakcije svirača i znanstvenika na našu glazbu su pozitivno zapanjujući. Kada su svjetski stručnjaci, etnomuzikolozi, počeli primjećivati da ganga nije blesavo naklapanje, da nije galama pijanih, onda su je i ljudi ovdje počeli više prihvaćati“, objašnjava Miloš.

Trenutno obavlja svoj pripravnički staž u Stručnoj službi Skupštine Županije Zapadnohercegovačke, gdje kroz rad obostrano učenje i druženje, kolege na odjelu upoznaje s tradicijskim napjevima i primjenu tradicijskih glazbala u Hercegovini. O budućnosti ne voli previše govoriti. Ima zacrtane ciljeve i teži k njima. U znanosti želi dalje pisati, gangu često objavljivati, tradicijska glazbala promovirati jer kako kaže „ono što je zapisano trajno ostaje“, poručuje Miloš.

Kristina Grubešić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista