Ljubav u doba korone

covid-19
Ljubav u doba korone

Lucijana Bošnjak i Martina Orman-Škoro sa Studija psihologije Filozofskog fakulteta govore o ljubavi u doba korone.

Velika većina zasigurno se pita hoće li novonastala situacija puna neizvjesnosti imati presudnog značaja na romantične veze. S jedne strane se može dogoditi baby boom, dok pak s druge strane nakon epidemije koronavirusa, može uslijediti epidemija razvoda. Tako će trenutna situacija za neke parove biti test izdržljivosti u kojem će ljubav biti na iskušenju. Međutim, nadamo se da će se mnogi parovi voditi onom ''Daleko od očiju, ali ne daleko i od srca''. Pojedini partneri će možda produbiti svoj odnos, dok će drugi shvatiti da nisu stvoreni jedno za drugo i da im se putevi razilaze u sasvim odvojenim smjerovima.

Nedostatak fizičke blizine

Budući da svaka veza zahtijeva fizičku intimu između dvoje ljudi, samoizolacija može predstavljati veliki problem parovima. Prvenstveno se ne misli samo na seksualne odnose, već upravo tu fizičku blizinu. Dodir, držanje za ruke, poljubac, maženje, zagrljaj, razgovor može predstavljati veću povezanost i intimnost od samog seksualnog čina… što znači da je fizička bliskost neophodna za kvalitetnu vezu i stvaranje privrženosti. Ovo posebno može predstavljati problem parovima koji su navikli izlaziti više puta tjedno, neki čak i svakodnevno, a sada tjednima ili mjesecima nikako. Zahvaljujući razvijenoj tehnologiji parovi mogu dogovoriti virtualni izlazak (FaceTime, Skype, wp video-poziv, itd.). Zašto da ne? Zajedničke aktivnosti, poput gledanja filmova, zajedničko kuhanje zaista može biti intimno. Nastavite biti kreativni, pustite mašti na volju, jer ljubav uvijek nađe svoj put!

Narušeni odnosi

Ako se pitate je li korona dobra ili loša za vaš odnos, to zapravo samo može otkriti kakvi su vaši odnosi. Budući da novonastala situacija kod većine parove zahtijeva rad od kuće, parovi koji su se odlučili na zajednički život konstantno su izloženi jedno drugom. Ograničen prostor nekima može stvoriti i osjećaj emocionalnog ograničenja. Osobe ne idu na posao, fakultet, ne obavljaju svoje svakodnevne aktivnosti, te im upravo taj svakodnevni boravak u zajedničkom prostoru, otežava mogućnost da imaju vlastiti mir i vrijeme da se posvete isključivo sebi, a znamo koliko svi trebamo vlastito vrijeme i prostor. Sukobi s partnerom su učestaliji posebice oko financijske situacije, jer su primanja manja, a neki su čak i ostali bez posla. Jedna od  promjena je upravo i to što sada parovi trebaju dijeliti većinu kućanskih poslova, koje vjerojatno prije koronavirusa i nisu. Narušeni odnosi mogu biti i zbog nemogućnosti obavljanja zasebnih pojedinačnih aktivnosti. Primjerice, kada bi muž bio na poslu, žena bi za to vrijeme gledala svoj omiljeni film, seriju  ili obrnuto. Što sada kada su partneri po cijele dane skupa? Korisna stvar bi bila pronaći nove načine suradnje, odnosno uspostaviti zajednički raspored koji uključuje potrebe i želje obaju partnera, te da ga se pridržavaju s ciljem izbjegavanja nesuglasica. Kada bi se osvrnuli nekoliko mjeseci unatrag neki od tih parova vjerojatno bi izjavili da se rijetko susreću s partnerom te da ih posao sprječava u tomu te kako žele provoditi više vremena zajedno.  Kao što je rekao Šjore Špije: '' Dom iz snova postaje sivi dom. Veliki je to izazov. Nekom smrkne, a nekom svane. Naime, cilj je da osobe koje žive zajedno ne nameću svoje stavove, vrijednosti drugoj osobi. Od velike je važnosti spoznati da smo svi različiti i da trebamo dopustiti jedni drugima različite doživljaje situacija.

Otežana komunikacija

Parovima problem može predstavljati način rješavanja nesuglasica putem poruka i društvenih mreža, budući da je puno bolje i praktičnije rješenje razgovarati licem u lice. Također moramo biti svjesni činjenice da većina osoba ne voli tipkati i razgovarati o važnim temama putem mobitela. Često se problemi javljaju jedan za drugim, a osobe su bezvoljne i anksiozne, te nemaju volju riješiti to. Stoga se ne smije zaboraviti na otvorenu i jasnu komunikaciju, posebice ovakva situacija nije prikladna za zataškavanje stvari. Prijedlog bi bio da parovi razgovaraju i usredotoče se na pozitivne stavke veze, recimo na uspomene i lijepe trenutke iz prošlosti te planiranje budućih zajedničkih aktivnosti i putovanja kada sve ovo prođe. Naime, korisno bi bilo upisati online tečaj komunikacijskih vještina, kao i posavjetovati se s psihologom,  koji može voditi online seanse (npr. terapija parova). Također od koristi može biti organiziranje online druženja i virtualnih grupa podrške.

Lucijana Bošnjak / Martina Orman-Škoro

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista