Marija Šarić: HGSS nije samo planinarenje nego je to stil života

studentica fizioterapije
Marija Šarić: HGSS nije samo planinarenje nego je to stil života

,,Obučavam se kako bi pomogla nekom tko zapne u špilji, stijeni i sličnim mjestima i jednostavno to mi je predobra stvar koja me ispunjava i čini me sretnom“, kazala je Marija Šarić (22) mlada i ambiciozna studentica fizioterapije na Sveučilištu u Mostaru i članica Hrvatske gorske službe sapavašanja (HGSS) Posušje koja svoje slobodno vrijeme provodi u prirodi.

,,Oduvijek sam imala ljubav prema planinarenju i kada je izašla obavijest o planinarskoj školi prijavila sam se i završila istu. HGSS nije samo planinarenje nego je to stil života.“

Po završetku planinarske škole otišla je u HGSS ,,Najviše što me je privuklo to što je neprofitna organizacija koja se bavi spašavanjem ljudi na nepristupačnim mjestima“, dodala je Marija, ali ona ne staje na tom.

Pohađa tečajeve kako bi se dodatno usavršila, neki od tečajeva koje je pohađala su SAR to je tečaj gdje su se upoznali a GPS-om, kartografijom i ostalim radnjama kako bi se mogla vršiti potraga, zatim medicina gdje su učili kako pomoći unesrećenom na nepristupačnim mjestima, također tu je i zimski tečaj kao i tečaj ljetnih tehnika.

Tečaj za koji se priprema je speleo tečaj. ,,Zaljubila sam se u speleologiju prilikom pripremanja za ovaj tečaj, čak sam se učlanila u Speleološko društvo Mijatovi dvori u Tomislavgradu.“

Iako dosta vremena provodi u prirodi ova mlada studentica nije zapostavila svoje obaveze na fakultetu. ,,Postavim si prioritete, kada su ispiti skoncentriram se na njih i tada neko vrijeme ne hodam po planinama.“ Marija je jedina ženska članica HGSS Posušje.

Iva Begić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista