Najvažniji dio je ohrabriti studente da potraže stručnu pomoć

Nikolina Šaravanja:
Najvažniji dio je ohrabriti studente da potraže stručnu pomoć

Povodom obilježavanja postojanja Savjetovališta za studente Sveučilišta u Mostaru provedeno je istraživanje o mentalnom zdravlju studenata, a o rezultatima istraživanja i samom radu Savjetovališta u intervjuu za treci.ba govori asistentica na studiju psihologije i logopedije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru Nikolina Šaravanja.

Istraživanje je pokazalo da je svaki drugi student pomislio da treba stručnu pomoć psihologa / psihijatra. Što ovaj rezultat predstavlja za rad Savjetovališta Sveučilišta u Mostaru?

To je nama vrlo bitan podatak budući da smo ovim istraživanjem htjeli proširiti informaciju o postojanju Savjetovališta, dakle htjeli smo da ta informacija dođe na sve fakultete Sveučilišta, da se svi studenti osjećaju dobrodošli i da se imaju kome obratiti.

Kako studente potaknuti da potraže stručnu pomoć?

Najvažniji dio je zapravo motivirati studente, potaknuti ih, ohrabriti ih da je u redu potražiti pomoć jer pomoć ne traže samo psihički bolesne osobe. Potražiti pomoć znači da je osoba spremna raditi na sebi, usavršavati svoje sposobnosti i vještine, razvijati sebe kao studenta.

Zašto se studenti boje javiti u Savjetovalište?

Studenti imaju strah od osude društva, misle da svoje probleme mogu riješiti bez stručne pomoći, imaju pogrešnu percepciju da se u savjetovalište javljaju samo oni studenti koji su psihički bolesni. Većina njih navodi neke psihološke razloge kao što su njihova vlastita lijenost, odgađanje obveza, manjak vremana za rad na sebi.

Na koji način Savjetovalište nudi pomoć studentima SUM-a?

Mi studentima uz psihološku pomoć nudimo i karijerno savjetovalište te edukativne radionice koje se tiču stresa, anksioznosti te ostalih briga studenata. Našim djelovanjem smo pokušali ponuditi sve ono što je jednom studentu potrebno tijekom njegovog studiranja. Ovdje mogu podijeliti svoje brige i tjeskobe, probleme s učenjem i organiziranjem vremena za učenje. Želimo im pomoći u odabiru njihove buduće karijere, kako dobro napisati životopis i motivacijsko pismo.

Što je pokazalo istraživanje koliko su studenti zapravo informirani o postojanu Savjetovališta?

Upravo ovo istraživanje je pokazalo da 84 % ispitanih studenata nikada ranije nije čulo za Savjetovalište. Nama to nije iznenađujući podatak budući da Savjetovalište do sada nije bilo promovirano na ovaj način. Kao naš glavni problem istaknula bih nedostatak adekvatne prostorije koja nudi privatnost studentu kao pojedincu. Organizirali smo Dane Savjetovališta i proveli istraživanje na razini SUM-a kako bi odgovorili na tu neiformiranost te ih upoznali s našim radom i činjenicom da su naše usluge besplatne.

Ema Senkić / Martina Ročak 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista