Obilježen Međunarodni dan biološke raznolikosti

FPMOZ
Obilježen Međunarodni dan biološke raznolikosti

Sveučilište u Mostaru, Fakultet prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti na studiju Biologije s najmlađima obilježili Međunarodni dan biološke raznolikosti.

Dana 22. svibnja obilježava se Međunarodni dan biološke raznolikosti te je povodom tog dana na Studiju biologije Fakulteta prirodoslovno matematičkih i odgojnih znanosti organiziran edukativni posjet i radionica za djecu predškolskog uzrasta.

75. djece iz vrtića „Sportić“ posjetilo je Studij biologije gdje su ih dočekali nastavnici i studenti studija zajedno s pročelnikom dr. sc. Draganom Škobićem. Pročelnik je uz kratku prezentaciju djecu upoznao s osnovnim temeljima života i živog svijeta, o značaju biologije uopće te istaknuo važnost biološke raznolikosti i obilježavanja tog dana. Djeci su kroz radionice u laboratoriju studija pokazani različiti biljni i životinjski oblici kao i oku nevidljivi organizmi koje su po prvi put imali priliku da vide pod mikroskopom.

Ovakvim aktivnostima Sveučilište sa svojim sastavnicama poziva na očuvanje biološke raznolikosti naše države, koja usprkos malenoj veličini ima veliku raznolikost ekosustava, a posljedično i velik broj bioloških vrsta.     

Međunarodni dan Biološke raznolikosti se obilježava kako bi ukazali na veliku ulogu koju biološka raznolikost ima u održivom razvoju, a datum je odabran kao spomen na datum usvajanja teksta Konvencije o biološkoj raznolikosti. Prema izvještajima za Konvenciju u Bosni i Hercegovini brojimo 5 134 biljne vrste i podvrste, 326 vrsta ptica, 38 vrsta gmazova, 119 ribljih vrsta, 85 vrsta sisavaca, 1859 vrsta algi i još puno neotkrivenih i neopisanih vrsta.            

Pojam biološka raznolikost označuje svu različitost života na Zemlji-staništa, populacije i gene, te njezin poremećaj može imati dalekosežne posljedice na ekosustave i na čovjekov život. Sve su vrste, uključujući i čovjeka, dio raznolikog ekosustava u kojemu svatko ima svoju ulogu, a svaki poremećaj biološke raznolikosti može imati dalekosežne posljedice kako na same ekosustave, tako i na ljudske živote. Očuvanje okoliša i prirodne biološke raznolikosti ključ je za stvaranje zdrave i održive budućnosti. Vrste danas izumiru tisuću puta brže nego što bi to bilo bez utjecaja čovjeka. Time se narušava stabilnost ekosustava čije će posljedice na kraju osjetiti čovjek. Danas se u svijetu ulažu veliki napori u popravak uništenog i povratak izgubljenog. 

"Jednom kad se ekosustav uništi i izgubi vratiti ga ne možemo. Stoga je obilježavanje dana Biološke raznolikosti prigoda da se podsjetimo na bogatstvo i raznolikost koju u ovom trenutku imamo, da razmislimo prije svake aktivnosti koja može negativno djelovati na okruženje te da sudjelujmo u aktivnostima koje potiču održivo korištenje kao i očuvanje i zaštitu", poručili su organizatori.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista