Održana konferencija Hrvati BIH – demografska stvarnost

Budućnost naroda
Održana konferencija Hrvati BIH – demografska stvarnost
Foto: treci.ba Foto: treci.ba

„Demografija je osnova našeg obrazovanja i čitavog razvoja BIH“ kazao je član predsjedništva BIH Dragan Čović na održanoj konferenciji „Hrvati BIH – demografska stvarnost“ na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Čović je na konferenciji istaknuo kako duboko vjeruje da će ova konferencija usmjeriti narod prema onome što treba raditi kako bi rasli i poboljšali položaj Hrvata u BIH.

„Duboko vjerujem u ono što govorimo i način na koji vrlo jasno to iskazujemo, bilo da govorimo o pronatalitetnoj politici ili demografskoj strategiji hrvatskog naroda“, kazao je Čović dodavši da trendove iseljavanja ne možemo zaustaviti samo željom nego brigom o demografiji koja je osnova našeg obrazovanja i čitavog razvoja BIH.

Rektor Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Zoran Tomić je istaknuo kako se od sudionika konferencije, kao ljudi od znanosti i struke, očekuju novi odgovori.

„Važno je slušati, ali i provoditi što kažete vi eksperti na ovom području. Stoga ovu konferenciju vidim kao početak definiranja ciljeva i mogućih rješenja koji će biti temelj za izradu demografske strategije“, kazao je rektor Tomić.

„Nemamo više vremena za odgađanje“, kazao je Jakov Pehar, predsjednik Hrvatske akademije za znanost i umjetnost BiH te istaknuo socijalna, gospodarska i imigracijska pitanja koja terete hrvatski narod. Istaknuo je želju za formiranjem grupe zajedno sa akademikom Draganom Čovićem i prof. dr. Zoranom Tomićem koja bi djelovala zajedno u rješavanju hrvatskih pitanja.

Jedan od izlagača Stjepan Šterc u svojem govoru osvrnuo se na mjere koje se moraju donijeti unutar političkog sustava u interesu zemlje te demografskih, socioloških i ekonomskih mjera.

„Demografija nije problem svih naroda nego samo onih koje iracionalno gledaju na taj problem“, kazao je Šterc naglasivši važnost mlade populacije koji su nositelji budućnosti.

Izlagači na konferenciji bili su doc. dr. sc. Žarko Dugandžić s temom „Sadašnja struktura u odnosu na prvotni popis stanovništva - projekcija kretanja: statistička kretanja s povijesnim osvrtom“, dr. Anto Domić s temom „Depopulacija posljedica ustavnopravne nejednakosti u Bosni i Hercegovini“, mons. Tomo Vukšić s temom „Demografska prisutnost Katolika u BiH od 1996. do 2017. stanje, procesi, budućnost, pitanja i pastoralni izazovi“ (prema izvorima Katoličke crkve) te doc. dr. Stjepan Šterc s temom „Demografske mjere u Hrvatskoj i okruženju - učinci i povezanost Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine“.

Konferencija je održana u organizaciji Sveučilišta u Mostaru, Hrvatske akademije za znanost i umjetnost u Bosni i Hercegovini (HAZU BiH), Odjela za znanost i obrazovanje Hrvatskog narodnog sabora (HNS BiH), a pod visokim pokroviteljstvom Ureda hrvatskog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Dragica Andrić

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista