Održana studentska debata o mostarskoj zračnoj luci

pravni fakultet
Održana studentska debata o mostarskoj zračnoj luci

Studentska debata na temu „Zračna luka Mostar: Subvencija ili privatizacija“ održana je kao dio READY projekta u organizaciji udruge Futura. U debati su sudjelovala dva tima – afirmacijski i negacijski – sačinjena od ukupno šest članova. Članovi oba tima su studenti Pravnog fakulteta i  članovi debatnog kluba Sveučilišta u Mostaru. Pobjedu je odnio negacijski tim.

Afirmacijski tim se zalagao za koncesiju, odnosno vrstu privatizacije zračne luke. Studentica treće godine prava Petra Topić predstavila je argumente afirmacijskog tima. Naglasila je kako profitabilniji gradovi od Mostara u vlasništvu nemaju zračnu luku te kako upravo zračna luka predstavlja prevelik trošak za grad Mostar. Predstavnica negacijskog tima, Marijana Artuković, navela je subvenciju kao riješenje potrebno mostarskoj zračnoj luci. Među glavne argumente uvrstila je održanje potrebne kontrole od šire zajednice i zajamčenu efikasnost rada, a ne zaradu ograničenog broja ljudi.

Mate Herceg je za afirmacijski tim govorio o pozitivnim primjerima koncesije i iz regije, spominjući Zagreb i Beograd. „Sve navedene zračne luke iskazuju povećanje nato dobiti, priljev putnika se povećao za preko 50 posto, nije zanemariva ni činjenica da se doživljava kontinuirani razvoj kapaciteta i infrastrukture“.  Ivana Rašić je bila ta koja je odgovorila protuargumentima na primjeru Zagreba gdje je koncesionar radio u svoju korist te promijenio dimenzije zračne luke čime je broj mogućih putnika smanjen za dva miliona. 

Ines Primorac i Božidar Bartulović dobili su pet minuta za sumiranje svih argumenata. „U svakom slučaju mislim da je pobijedila ova posljednja argumentacija koju smo imalu od Božidara“, rekao je aktivist i novinar, Husein Oručević koji je proglasio negacijski tim pobjedničkim nakon rezultata od 3-1 te izrazio zadovoljstvo kod argumentiranja oba tima.

Mostarska zračna luka je jedno od najaktualnijih pitanja, a ovom debatom su i studenti dobili priliku da iznesu svoje mišljenje o tom problemu.

Maria Ema Mijan
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista