Održana tribina o virtualnom svijetu djece i mladih

filozofski fakultet
Održana tribina o virtualnom svijetu djece i mladih

U organizaciji Studija novinarstva Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru i Društva za medijsku kulturu, a povodom obilježavanja 30 godina Konvencije o pravima djeteta održana je tribina o temi „Virtualni svijet djece i mladih: izazov na putu odrastanja“.

Prikazan je kratki film koji je snimljen u suradnji s UNICEF-om. Doc. dr. sc. Ivana Sivrić u je iznijela opće podatke koji se odnose na djecu i mlade,  njihovo odrastanje, učenje i prilagodbu.

Predstavili su razultate istraživanja koje je rađeno na području HNŽ-a na dvije dobne skupine koju su činila djeca u četvrtim razredima, koja se tek počinju uključivati u medije i društvene mreže te sedmim razredima osnovnih škola za koje se smatra da su već aktivni konzumenti medija.

„Ono što mogu sigurno istaknuti jest to da djeca puno ranije otvaraju profile na društvenim mrežama nego što je dozvoljeno. Čak 90% njih ima ispod 13 godina“, istaknula je doc. dr. sc. Sivrić.

Istraživanja Društva za medijsku kulturu pokazuju kako djeca na prvom mjestu i dalje drže obitelj kao primarni socijalizacijski agens, a potom slijede ostali čimbenici kao što su mediji, okolina, internet i sl.

Već pet godina zaredom organiziraju tribinu povodom rođendana Konvencije UN-a, 19. studenog, koji je ujedno i „Dan borbe protiv nasilja nad djecom“, a i „Svjetski dan djeteta“ obilježava se 20. studenog.

Ruža Čalaga / Enis Pekić / Matej Cikojević

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista