Pametni kiosk olakšat će svakodnevnicu građana Mostara

Nešto sasvim novo
Pametni kiosk olakšat će svakodnevnicu građana Mostara

''Ideja ovog kisoka je pružanje raznih informacija o znamenitostima u gradu, događajima, voznim linijama, busevima, poziva taksija i slično'', izjavio je Marin Bevanda, član tima Adictat koji je odnio pobjedu SPARK-ovog inovatinog hakatona te nagradu od 5000KM. U realizaciji ideje te timu Adictata osim Bevande sudjelovali su Luka Vučina i Dominik Gugić, koji su ujedno i studenti računarstva na Sveučilištu u Mostaru.

Next Innovation Hackathon je 24-satni događaj održan od strane Business park SPARK-a 6.11.2019. godine u kojem je sedam timova imalo samo 24 sata za smišljanje najbolje ideje i riješenja za modernizaciju grada Mostara.

Pametni kiosk osmišljen je kao terminal koji nudi besplatan WiFi za građane i turiste, koji digitalizira rute i prikazuje digitalne oglase.

''Na ideju smo došli jer smo primjetili slična rješenja u druim gradovima, ali smo ih željeli upotpuniti s nekim dodatnim opcijama. O projektu i daljnim koracima će odlučivati grad Mostar, mi stojimo na raspolaganju da sudjelujemo u realizaciji, ali kompletna odluka će biti na gradu Mostaru’’, rekao je Bevanda.

Osim već navedenih specifikacija ovog kisoka otkrio je kako tim radi na još ideja koje bi stavili u proizvod. Jedna od ideja jeste postavljanje kamera koje bi se brinule za sigurnost građana.

‘’Zahvalni smo i kompaniji Stark Solutions koji su nam jako brzo i profesionalno odradili metalni okvir za naš smart kiosk. Kao što sam rekao na gradu Mostaru je sada odluka što učiniti dalje, mi bi željeli da se ovaj proizvod implementira u čitavoj BiH, ali i šire.’’, dodao je Bevanda.

Bevanda je iznio poruku za mlade nade govoreći kako sve kreativne ideje treba pokušati realizirati, pa čak i ako ne uspiju. ‘’Naučiti će mnogo toga u samom procesu realizacije, ali ako se desi neuspjeh glavu gore i pokušati s drugim idejama koje vjerujem svi imaju.’’

Matea Stojanović

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista