Planiram pisati dramske tekstove koji bi trebali biti realizirani u mom rodnom Tomislavgradu

MIA MUSIĆ:
Planiram pisati dramske tekstove koji bi trebali biti realizirani u mom rodnom Tomislavgradu

Talentirana studentica Filozofskoga fakulteta Sveučilišta u Mostaru Mia Musić kazališna je i filmska glumica, režira predstave, pjeva i piše tekstove, a nedavno je svoje glumačko umijeće pokazala i u dramskoj predstavi Uspavanka za Mladenku, Mostarskoga Teatra Mladih, koja plijeni sve veću pozornost. U Grabovici su postrojbe Armije BiH 1993. godine počinile ratni zločin nad hrvatskim stanovništvom koje je na okrutan način izgubilo živote. Mladi su kroz teatar pokušali progovoriti o problemima koji se godinama guraju pod tepih, a tiču se svih  koji žive u BiH, a o tome za treci.ba govori studentica hrvatskoga jezika i književnosti Musić.

O čemu je riječ u predstavi Uspavanka za Mladenku?

Riječ je o predstavi Mostarskoga Teatra Mladih koja otvoreno progovara o zločinu nad trideset tri civila u selu Grabovica. Predstava je dobila ime po četverogodišnjoj djevojčici Mladenki Zadro, koja je najmlađa žrtva ovoga zločina i koju smo uzeli kao simbol za sve nevine žrtve koje su izgubile život u prošlome ratu. Ovaj je projekt krik mladih ljudi koji traže pravdu i mir u ovoj zemlji koja neće imati budućnost ako se ne razriješi prošlost.

Kada si otkrila ljubav prema drami i kazalištu?

Ljubav prema drami i kazalištu rodila se rano, ali je uzela maha tek kada sam se priključila tadašnjoj dramskoj sekciji KIC-a Tomislavgrad. Nakon što sam se popela na "daske koje život znače" i odigrala svoju prvu predstavu Klupko Pere Budaka, od glume se više nisam mogla odvojiti.

Što te potaknulo da upišeš Studij hrvatskoga jezika i književnosti?

Što se tiče moga izbora studija, odluka nije bila teška. Uvijek sam bila zaljubljenik u pisanu riječ, a u srednjoj školi rodila se i ljubav prema jeziku. Kada je došao trenutak za tu odluku, nije bilo puno dvojbi.

Kako si se snašla u svijetu režije?

U režiji sam se okušala predstavom Urota Zrinsko-Frankopanska koja je premijeru dočekala u lipnju 2017. godine na Maloj sceni HNK Mostar. Predstava je bila projekt Kluba studenata povijesti Filip Lastrić, čiji su članovi na mjesec dana skripte iz povijesti zamijenili dramskim tekstom. Moram priznati da su se jako dobro snašli u glumi. I danas sam ponosna na njih kao i na cjelokupni projekt.

Planiraš li se i u budućnosti baviti dramskom i kazališnom umjetnošću?

Umjetnost je već duže vrijeme dio mene i naravno da se planiram nastaviti baviti umjetničkim radom kroz glumu, glazbu i pisanje. Ali kazalište je onaj primarni hobi kojim ću se baviti dok god budem u mogućnosti jer kada hobi preraste u ljubav, čovjek mu se teško odupre. Što se tiče daljnjih avantura u svijet režije, planiram nastaviti pisati dramske tekstove koji bi trebali biti realizirani u mom rodnom Tomislavgradu. No, nadam se da će se neka od predstava koje su u planu upriličiti i u Mostaru, naravno u izvedbi mostarskih studenata.

Koji su idući projekti na repertoaru i možeš li nam reći štogod o samome radu Mostarskoga Teatra Mladih?

U ovoj godini planiramo realizirati nekolicinu predstava. U planu su Calderonov Život je san i Čehovljev Galeb, a Shakespearova drama Richard III već je u procesu stvaranja. MTM je teatar koji okuplja mlade ljude koji imaju zdrave poglede na svijet i koji nisu opterećeni razlikama i predrasudama koje su im nametnute. Mi smo jedna skupina mladih glumaca predvođenih umjetničkim direktorom Seadom Đulićem pod čijom redateljskom palicom radimo predstave. Društveno smo angažiran teatar koji progovara o problemima koji nas okružuju. Naravno, osim ovakvih predstava, radimo i klasike dramske književnosti poput Aristofana, Čehova, Shakespearea i sl.

Anita Ivanković

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista