Radionice medijske pismenosti održane u Konjicu

Omladinski kamp
Radionice medijske pismenosti održane u Konjicu

Omladinski kamp medijske pismenosti još jednom je okupio mlade ljude koji su tijekom petodnevnih radionica na teorijski i praktičan način učili o problematičnim medijskim sadržajima i cjelokupnom bh. medijskom prostoru.

Kako prepoznati dezinformacije i lažne vijesti? Na koji način mediji manipuliraju informacijama? Kakva je uloga novinarki i novinara u sprječavanju i širenju govora mržnje? Kako, u ovakvom okruženju, konzumirati medije i kritički promišljati o medijskim sadržajima? Ovo su neka od pitanja na koja su pokušali odgovoriti sudionici trećeg kampa posvećenog jačanju medijske pismenosti i produkcijskih vještina održanog u Konjicu od 6. do 11. studenog 2019. godine.

Adna Beganović, najmlađa sudionica kampa, smatra da je najveći problem medija neobrazovanost novinara i stavljanje profita u prvi plan.

„Mediji imaju društvenu obavezu i odgovornost oblikovati medijski prostor točnim i provjerenim informacijama od javnog značaja. Ne smiju zauzimati strane kao što to sada rade i ne smiju biti 'žrtva' političkih kampanja, mita i profita“, dodaje Adna.

Organizatori su radionice podjelili na teorijski dio, gdje se kroz diskusije raspravljalo o temama iz sfere medijske pismenosti i razvoja kritičkog mišljenja te praktični dio u kojem su sudionici imali priliku pisati blog, praviti infografike i fotografije.

Studentica Sveučilišta u Mostaru Dragica Andrić prije svega smatra da je potrebno razvijati kritičko promišljanje.

“Na taj način sami možemo napraviti razliku između lažnih i neprovjerenih informacija te, sa druge strane, kredibilnih medijskih izvora”, dodaje Dragica.

Prepoznati i producirati kvalitetan i objektivan medijski sadržaj je sve izazovnije. Upravo iz tog razloga omladinski kampovi dijelom su posvećeni i educiranju mladih u ovom segmentu.

Adna Serdarević, studentica novinarstva, smatra da je za razvoj kritičkog mišljenja ključna neformalna edukacija.

“Neformalno obrazovanje je potrebno ne samo nama koji studiramo novinarstvo, nego i svim građanima. Prezasićeni smo informacijama pa se čak i profesionalcima teško snaći u tome”, zaključuje Adna.

Omladinski kamp medijske pismenosti u Konjicu treći je od četiri predviđena kampa koji se održavaju u različitim dijelovima BiH. Kamp je nastao u okviru projekta “Protiv radikalizacije i nasilnog ekstremizma u bh. javnom prostoru” suradnjom fondacije za razvoj medija i civilnog društva “Mediacentar” iz Sarajeva te nevladinih organizacija “Naša zajednica” iz Velike Kladuše i “Kvart” iz Prijedora.

Nemanja Šagovnović

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista