Ruski veleposlanik održao predavanje na Filozofskom fakultetu

Filozofski fakultet
Ruski veleposlanik održao predavanje na Filozofskom fakultetu
Foto: treci.ba Foto: treci.ba

„Zanimanje studenta za rusku kulturu i jezik te studenska razmjena važan je aspekt prijateljskih odnosa između dvije zemlje koja pridonosi i bilateralnim odnosima“, rekao je veleposlanik Ruske federacije u Bosni i Hercegovini Petar Ivancov koji je održao predavanje o temi „Rusija u sustavu suvremenih međunarodnih odnosa“ te je otvorio izložbu fotografija „Narodi Rusije“ na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Ivancov je istaknuo da je rusko veleposlanstvo izuzetno zahvalno Sveučilištu u Mostaru na pružanju mogućnosti rada i komunikacije sa studentima te naglasio da znanje ruskog jezika studentima pruža dodatne mogućnosti za struku i poslove u budućnosti. Dodao je kako 60 stipendija koje daju za studente u BiH ne služi samo za održavanje ruskog jezika i kulture nego i ostalih smjerova kao što su medicina, inženjerstvo i slično.

Dekan Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Ivica Musić rekao je kako je nakon otvaranja Ruskog kutka na Fakultetu ova izložba drugi vrijedan događaj koji pokazuje da potpisani sporazum nije neuporabljiv dokument nego da obje strane žele dugoročnu suradnju.

„Pregledanjem fotografija i opisa ispod njih razočarao sam se vlastitim neznanjem o zemlji koja je iznjedrila svjetske velikane bez kojih svjetska kultura koju baštinimo ni izbliza ne bi bila to što jest“, rekao je dekan Musić dodavši kako je svrha ove izložbe upoznavanje sa suvremenom Rusijom i njenim narodnim bogatstvom i raznolikošću.

„Suradnja s ruskim veleposlanstvom je samo jedna od mnogih suradnji koje Sveučilište u Mostaru kontinuirano održava“ rekla je prorektorica za međunarodnu suradnju Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Sanja Bijakšić naglasivši kako se nada da će ljubitelji ruske i ostalih umjetnosti uživati u izložbi.

Pročelnica studija ruskog jezika na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru prof. dr. sc. Rafaela Božić istaknula je važnost ruskog jezika kao jednog od svjetskih jezika koji dobiva sve više na značaju te time postaje aktualniji budućim studentima.

Izložba fotografija „Narodi Rusije“ je prvi put postavljena u Hercegovini, a četvrti put ukupno u BIH te je simbolično otvorena na Dan umjetnosti. Fotografije se mogu pogledati do 19. siječnja na Filozofskom fakultetu.

Dragica Andrić 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista