Sabahudin Topalbećirević: Nijedan političar ne može doprinijeti državi kao sportaši

sportski novinar
Sabahudin Topalbećirević: Nijedan političar ne može doprinijeti državi kao sportaši
Foto: Ivana Soldo Foto: Ivana Soldo

„Najbolju promociju jednoj državi radi njezin sport“, izjavio je sportski novinar Sabahudin Topalbećirević, održavši predavanje studentima novinarstva o temi: „Sportski uspjesi u funkciji promocije države“ na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Ako je sport u državi najbolji, prema riječima Topalbećirevića, i država je najbolja jer upravo sport donosi najveću promociju u svijetu. Naglasio je kako ništa toliko ne okuplja mase, ništa ih toliko ne uzbuđuje i ne budi adrenalin kao sport.

„Do Svjetskog prvenstva 1998. nitko nije znao za Hrvatsku. Nakon toga prvenstva i kockastih dresova svi su znali. Nijedan političar na svijetu ne može napraviti ono što mogu sportaši. Ono  što Luka Modrić napravi za Hrvatsku, Edin Džeko za Bosnu i Hercegovinu ili Novak Đoković za Srbiju neusporedivo je“, izjavio je Topalbećirević.

Baveći se sportskim novinarstvom, Topalbećirević  je sudjelovao na svim velikim natjecanjima, uključujući pet svjetskih prvenstava, posjetio je 77 država, a pet puta je obišao svijet. Kaže kako mu je najdraže pratiti Ligu prvaka, jer su velike utakmice njegova opsesija i imao je sreću biti na čak 20 finalnih utakmica ovog natjecanja.

„Najteži je posao komentatora, ne samo sportskog, nego i političkoga. Mediji jako puno utječu na sport, bez medija je sport mrtav. Oni koji daju informacije danas su najvrjedniji, a to su novinari. Dok nije bilo novih medija mediji su imali veći utjecaj na stavove publike. U BiH je posebno teško baviti se novinarstvom, ali ako nemate hrabrosti odustanite od ovoga posla“, naveo je.

Predavanje Sabahudina Topalbećirevića pratilo je preko stotinu studenata, koji su imali brojna pitanja za ovog sportskog novinara, a on je podijelio s njima najzanimljivija iskustva sa svjetskih sportskih terena.

Sabahudin Topalbećirević sportski je komentator i novinar. Izvještavao je s Olimpijskih igara u Sydneju i Pekingu, četiri Svjetska i Europska prvenstva u nogometu, stotine prijenosa utakmica Lige prvaka od toga 51 utakmicu uživo. Bio je na 19 finala Lige prvaka, od čega je devet prenosio za Javni servis po čemu je apsolutni rekorder u regiji. Autor je nekoliko sportsko – dokumentarnih filmova koji govore o velikim regionalnim sportskim imenima.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista