Studentima Sveučilišta u Mostaru nedostaju fakultetske klupe

pandemija
Studentima Sveučilišta u Mostaru nedostaju fakultetske klupe

Nakon što je korona virus zavladao svijetom, primorani smo bili na razne promjene, pa i onu koja uključuje prestanak održavanja klasičnih predavanja na fakultetima, odnosno prelazak na online nastavu. O toj temi razgovarali smo sa studentima Sveučilišta u Mostaru koji su nam otkrili žele li se vratiti klasičnom obliku nastave ili su ipak zadovoljni sa novom situacijom.

„Ništa ne može zamijeniti klasični oblik nastave, posebice za studije gdje se teorija i praksa ne mogu tako olako predočiti i objasniti putem online nastave i materijala. Klasični oblik nastave je definitivno najbolji i najkompletniji način rada i za profesore i za studente. Što se Pravnog fakulteta tiče, smatram da nastavno osoblje svoj posao rade i više nego zadovoljavajuće kako bi online opcija funkcionirala što je bolje moguće, za dobrobit svih, prvenstveno nas studenata“, objasnio je Mate Lončar, student Pravnog fakulteta.

“Fale mi klupe. Želim se vratiti na klasičnu nastavu jer mi je na ovaj način teže održati fokus. Ponekad čak i zaboravim na neko predavanje, s obzirom da sam prošle godine obnavljala i zavladala je korona, pa nisam ni upoznala studente s kojima idem na fakultet već se samo čujemo preko društvenih mreža. Imamo predavanje ućivo svako drugi tjedan i preteško mi je stupiti s njima u kontakt za dodatno druženje. Također mi je lakše profesore pitati nešto što me zanima uživo i odmah dobiti odgovor“, kazala je Matea Katić, studentica novinarstva Filozofskog fakulteta.

“Vratila bi se na klasičnu nastavu. Sve je bilo bolje organizirano. Draže mi je polaganje ispita u učionici jer imam više vremena. Na online ispitima dobijemo puno pitanja, a malo vremena. Osim toga, voljela bih se družiti s kolegama sa fakulteta“, rekla je Antonija Bušić, studentica predškolskog odgoja Fakulteta prirodoslovno- matematičkih i odgojnih znanosti.

“Volio bih da se sto skorije vrati klasični oblik nastave, kako bi se mogao vratiti prijašnjem ritmu studiranja. Zbog bolje interakcije s kolegama i profesorima, vise aktivnosti na fakultetu i izvan njega kao i više događaja na fakultetima. Klasični oblik mi vise odgovara“, kazao je Mario Maglica, student informacijskih znanosti Filozofskog fakulteta.

“Kad bih mogla birati, ne bih se vraćala u klupe jer sam izvanredni student i ne idem često na predavanja većinom samo na ispite izlazim. Tako da sam cijelo vrijeme bila u toku što se dogada na nastavi. Odgovara mi online nastava. Jedino mislim da nije dobro za mlade učenike koji idu u školu, jer nemaju dojam da škola postoji“, rekla je Dajana Glavaš, studentica Ekonomskog fakulteta.

“Nadam se da će se ova situacija oko korona virusa smiriti te da ćemo se vratiti u klupe. Za nas studente je bolje da imamo predavanja uživo, jer pojedini kolegiji zahtijevaju bolja i detaljnija objašnjenja profesora, iako je većini studenata (također i meni) draže biti kući i slušati predavanja“, objasnio je Ivan Gudić, student Akademije likovnih umjetnosti. 

Nikolina Vidačković

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista