Studij novinarstva mi je dao mogućnost da napredujem u svom poslu

Mijo Zidar
Studij novinarstva mi je dao mogućnost da napredujem u svom poslu

Mijo Zidar, diplomirani magistar novinarstva koji je zvanje stekao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, dijete je iz malog mjesta, vinuo se u visine s perom u ruci. Svoj rad počeo je već 2006. na lokalnoj Radio postaji Imotski sa samo 13 godina. Imao je svoju emisiju i kako kaže već je tada znao što želi biti u životu.

„Volim raditi svoj posao. Kada čovjek radi ono što voli ništa mu nije teško. Nije lako obavljati s grčem ono što radiš“, rekao je Zidar.

Već u osnovnoj školi pokazao je afinitet i zanimanje prema svojoj struci. Pisao je za školske novine i na školskim priredbama često imao mikrofon u ruci, bilo kao voditelj ili kao izvođač. Mijo je završio Jezičnu gimnaziju Dr. Mate Ujevića u Imotskom. Nakon toga je upisao i završio Filozofski fakultet na SUM-u.

Kaže da tremu nije imao. „Mislim da se s tim rodiš. Jednostavno znaš i to je to“, odgovara uvijek nasmiješeni Mijo.

Kroz školovanje paralelno je ostvarivao i rezultate na poljima koja ga zanimaju. U posljednje vrijeme privlači ga fotonovinarstvo. Uz fotografiranje vjenčanja bavi se fotografiranjem evenata, pejzaža, krštenja i ostalih prigoda. Njegove fotografije objavljivane su u brojnim knjigama izdanim u SAD-u te su prepoznatljive u gotovo svim tiskanim i web izdanjima u regiji.

„Mijo, čini mi se da Vas ima svugdje?“ upitah ga telefonski jer zbog Corone ne mogu drugačije. „Znate što kolega, zanima me sve pomalo i jednostavno sam se našao u tome“, odgovara mi.

Objašnjava Mijo kako mu je Studij novinarstva na Filozofskom fakultetu SUM-a jako puno pomogao u radu.

„Uvijek sam znao što želim u životu i nisam odustao od svog sna. Uz mnogo odricanja i podršku najbližih čovjek ne može skrenuti s puta. Nije uvijek bilo lako, a Studij novinarstva mi je dao mogućnost da napredujem u svom poslu. Profesori su izrazito susretljivi i puni razumijevanja, a naročito ako pokažeš interes za ono što radiš.“

Mijo je godinama prepoznatljivo lice u Hercegovini. Vodio je emisiju „Dobar dan, Hercegovino“ na Našoj TV. Dok je studirao paralelno je i radio u medijima.

„Znate što, nije uvijek bilo lako uskladiti sve obaveze. Kada bi krenuli ispitni rokovi, jednostavno sam živio 100 na sat. Snimio bih emisiju, a onda jurio u Mostar. Nekad ne bih ni spavao. Što se tiče dojma kakav sam ostavio, to ostavljam gledateljima na sud. Gledateljima i slušateljima nije bitno kakav ste dan imali, boli li Vas glava ili Vas je netko naljutio. Svaka emisija gledateljima i slušateljima mora biti zanimljiva te je bitno imati poštovanja, biti odmjeren i zadržati pristojnost, jer se ljudima ulazi u domove.“

Mijo je istovremeno napustio dva medija – Radio Imotski na kojem je kako kaže sve počelo prije 15 –ak godina i Našu TV. Polako se odmiče od samog novinarstva, ali je i dalje neprekidno u njemu. Počeo je raditi u Pučkom otvorenom učilištu Imotski, u odnosima s javnošću te mu radne obaveze ne ostavljaju puno vremena za televizijski i radijski program. Kako kaže odnosi s javnošću zahtijevaju 24 –satnu dostupnost kolegama iz medija zbog brojnih kulturnih, društvenih i obrazovnih događaja.

Prošle godine je u sklopu manifestacije „Božić u Imotskom“ u Pučkom otvorenom učilištu imao izložbu fotografija pod nazivom „Imotski: Arhitektura i krajolik“.

Radi se o presjeku njegovog stvaralaštva koji je na nekoliko desetaka umjetničkih fotografija nastali u crno- bijeloj tehnici s  pripadajućim kontrastima priredio svojevrstan uvid u arhitektonsku baštinu svog zavičaja od slika skalina pa do uličica i ferala. Često radi kao voditelj kulturnih manifestacija.

Marko Smoljko

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista