Svečano otvorena izložba „Mato Kaić - Svjetlopisi pod bosanskim nebom“

Filozofski fakultet
Svečano otvorena izložba „Mato Kaić - Svjetlopisi pod bosanskim nebom“

Svečano je otvorena izložba „Mato Kaić- Svjetlopisi pod bosanskim nebom“ na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru u suradnji s Franjevačkim muzejom i galerijom Gorica- Livno, a bit će otvorena do 6. prosinca 2018. godine. 

Povezivanje ovih dviju ustanova bit će od koristi najviše društvenoj zajednici, posebno hrvatskom narodu u BIH. Velike su mogućnosti  zajedničkih projekata u našoj budućoj suradnji“, kazao je dekan Filozofskog fakulteta SUM-a prof. dr. Ivica Musić.

Mato Kaić prvi je fotoamater iz Livna, a fotografije iskazuju njegov istančan osjećaj za izbor motiva, postojeći trenutak kao i izvrstan smisao za kompoziciju. U njegovu opusu prevladavaju povijesno-etnografski motivi s crtom domoljublja.

Drago mi je da je takva jedna ustanova kao Franjevački muzej i galerija Gorica – Livno došla ovdje na Filozofski fakultet sa dijelom blaga koji čuva, sa željom da studentima i drugima pokažemo kakvo blago imamo u svome dvorištu“, rekao je pročelnik Studija povijest umjetnosti doc. dr. Damir Zorić te naglasio kako je ime Mate Kaića nedovoljno poznato u široj okolici Bosne i Hercegovine.

Ravnateljica Franjevačkog muzeja i galerije Gorica- Livno Dražena Džeko naglasila je kako ju veseli činjenica da se njihova institucija kao sigurno jedna od najrespektabilnijih kulturnih ustanova na području Bosne i Hercegovine ima priliku predstaviti na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru.

Kaićeve fotografije svjedoče o davno zaboravljenim vremenima, ljudima i običajima. Nadamo se će ova suradnja biti duga i plodonosna i na dobro kako kulturnoj tako i akademskoj zajednici u BiH“, navela je predsjednica Džeko.

Sveučilište u Mostaru,  Filozofski fakultet SUM-a i Franjevački muzej i galerija Gorica - Livno potpisali su sporazum o suradnji kojim se želi promicati znanstveno, umjetničko i kulturno stvaralaštvo kroz različite sadržaje. Cilj suradnje je međusobno promicanje kulturne baštine, organiziranje studentske prakse, izložbi, predavanja, objavljivanje zajedničkih publikacija te razmjena informacija na znanstvenom i kulturnom području.

Dragica Andrić/Jelena Pervan

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista