Tim studenata dobitnik Rektorove nagrade za promociju Sveučilišta

pravni fakultet
Tim studenata dobitnik Rektorove nagrade za promociju Sveučilišta

Petar Čarapina, Doris Popović, Viktor Kolobara i Karlo Musa studenti su Pravnog fakulteta Sveučilišta u Mostaru koji su dobili Rektorovu nagradu za promociju Sveučilišta u akademskoj godini 2019/20.

Tim studenata je nagrađen jer su se plasirali među 64 najuspješnija tima na 27. međunarodnom natjecanju Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot (Vis Moot) koje se smatra jednim od najprestižnijih natjecanja studenata prava u svijetu, a na kojem sudjeluje skoro 400 timova iz čitavog svijeta. Član tima Viktor Kolobara nagrađen je nagradom honorablemention za najboljeg govornika.

„Iskustvo stečeno sudjelovanjem na ovom natjecanju je veliko i već samo sudjelovanje na natjecanju ovakvog ranga i kvalitete predstavlja podvig i vrijedno je hvale, a kad se tomu pridoda i rezultat kakav je ostvario naš tim, prepoznavanje uspjeha u praksi zasigurno ne izostaje“, kazao je Viktor.

Želja za novim znanjima i iskustvima, prilika za stvaranje novih poznanstava, natjecanja na kojima sudjeluju timovi sa svih strana svijeta, od kojih su neki predstavljali najbolja svjetska sveučilišta, kao i avanturistička prilika za putovanje na razna mjesta u sklopu natjecanja, neki su od razloga koji su privukli ove mlade ljude da se priključe Vis Moot-u i ostvare zavidne rezultate. Petar je još dodao kako imaju primjeri bivših studenata koji sada rade u renomiranim odvjetničkim uredima u Republici Hrvatskoj, a dijelom i zbog sudjelovanja na Vis Moot natjecanjima.

„Po završetku studija, ne vidim neko specifično mjesto ili zvanje; vodim se Eisenhowerovom mišlju kako su planovi beskorisni, ali je planiranje neophodno. Idealno, želio bih ostati u ovim domenama prava, međutim svako radno mjesto koje će pomoći izbrusiti profesionalne vještine i znanje je i više nego prihvatljivo. Hoće li to biti radno mjesto u Bosni i Hercegovini ili drugdje, u ovom trenutku nisam siguran“, rekao je Petar Čarapina.

Doris Popović, studentica koja je već ranije za svoje akademske i izvannastavne aktivnosti višestruko nagrađivana kaže kako osim pravnih vještina, kroz Vis Moot natjecanja studenti stječu  i usavršavaju profesionalne vještine koje se cijene u svim poslovnim okruženjima.

„Osobno vjerujem da je cjelokupno iskustvo koje okružuje Vis Moot imalo najveći utjecaj na moj razvoj kao mladoga pravnika. Svakako da je obrazovanje koje smo stekli na fakultetu nezamjenjivo, ali putem ovoga natjecanja po prvi put smo imali priliku iskusiti kako je uistinu djelovati kao pravni zastupnik“, istaknula je Doris Popović, te dodala kako smatra da stečena znanja i vještine mogu biti odlična podloga za daljnji napredak u budućoj karijeri.

Viktor Kolobara ističe da je posebno zainteresiran za poslovni segment prava s naglaskom na njegovu međunarodnu komponentu, čime su se, između ostalog, bavili i na spomenutom natjecanju. „Pozornost će mi svakako privući ono radno mjesto koje stimulira moj profesionalni rast i razvoj i na kojem ću moći poboljšati postojeće te steći nova znanja i vještine", rekao je Viktor.

Kao i njegove kolege Karlo Musa smatra da iskustvo stečeno na ovakvom natjecanju je neprocjenjivo i definitivno pomaže u daljnjem profesionalnom razvoju. „Naš studij je nažalost previše fokusiran na teorijska znanja koja su naravno nužna, ali ta teorijska znanja su besmislena ako se ne znaju implementirati u konkretnim slučajevima te u rješavanju konkretnih problema koji će ih čekati jednom kada se nađu u profesionalnoj praksi“, kazao je Karlo te dodao kako će potencijalni poslodavci uvijek znati cijeniti one studente koji su imali takva ili slična iskustva za vrijeme studija i nada se da će u svom budućem profesionalnom radu imati mogućnost implementirati iskustvo i znanje koje je stekao radeći i pripremajući se s kolegama za ovo natjecanje.

Studenti su na ovaj način promovirali Sveučilište u Mostaru među renomiranim svjetskim sveučilištima, pravnim praktičarima i znanstvenicima.

Valentin Jurković 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista