Uloga Hrvatske radio-postaje Mostar danas je inspiracija studentima novinarstva

Ratno novinarstvo
Uloga Hrvatske radio-postaje Mostar danas je inspiracija studentima novinarstva

„Zbog činjenice da je tada to bio jedini medij u mom rodnom Mostaru, a i obzirom na to da se o njemu danas malo zna i nedovoljno govori, odlučila sam svoj završni rad posvetiti upravo tom radiju“, ističe je Darija Markić studentica četvrte godine novinarstva na Filozofskom fakultetu Sveučilištu u Mostaru koja je za svoj završni rada izabrala temu „Hrvatski radio – radio postaja Mostar u Domovinskom ratu“, a mentor joj je bio dr. sc. Miroslav Vasilj, doc.

Darija kaže kako ju je ta tema zainteresirala već na prvoj godini studija, kada je u sklopu seminarskog rada obrađivala temu „Izvještavanje u Domovinskom ratu“ gdje se susrela i s Radiopostajom Mostar.

Otkriva da ta tema krije niz zanimljivosti. Na poseban način izdvaja trenutak kada je tadašnji urednik Radiopostaje Mostar, Veselko Čerkez, razgovarao s generalom JNA, Momčilom Perišićem.

„Perišić je prilikom javljanja bahato vrijeđao, psovao, prijetio pa čak izravno najavio granatiranje hrvatskih naselja. Upravo u trenutku dok je bio u eteru, granatirana je i zgrada Mostarka u kojoj su se nalazile prostorije radija“, ističe Darija.

Mišljenja je kako je novinarstvo odigralo posebnu ulogu u Domovinskom ratu, a da je Hrvatski radio – Radiopostaja Mostar bio prozor u svijet gradu na Neretvi. Tu tezu potkrepljuje činjenicama da je taj radio bio jedina veza branitelja s njihovim obiteljima, a civilima jedini izvor bitnih informacija. Ističe da je radio sprječavao stvaranje panike među građanima te pomagao svima sačuvati hladnu glavu i koliko toliko unosio dodir s normalnim životom.

Darija kaže kako se stvorila velika razlika između novinara tog vremena i novinara današnjeg vremena, jer se u ratu novinarstvom nije mogao svatko baviti, što se ne može reći za današnje vrijeme.

„Danas je potreban jači angažman novinara. Oni bi trebali ustati, podignuti glas kada je potrebno te ukazati na nepravdu i izboriti istinu“, izjavila je Darija Markić

Gledajući na današnje novinarstvo u Bosni i Hercegovini ona kaže kako se to zanimanje nimalo ne cijeni, a da su novinari često na strani provokacija od strane građana koji nisu svjesni da iza novinarskog izvještavanja stoje prijetnje, cenzura, politički interesi oglašivača, starah od gubitka posla i nedostatne plaće.

Ipak ova buduća novinarka ne krije svoj optimizam te kaže kako se novinarstvo u posljednje vrijeme budi te da u BiH imamo dosta kvalitetnih novinara, kao i onih mladih koji će to tek postati.

Matias Zečević
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista