Više studenata nije zainteresirano za cjepivo na koronavirus

anketa
Više studenata nije zainteresirano za cjepivo na koronavirus

Tema koja posljednjih mjeseci neprestano kruži po kuloarima svakako je ona o cjepivu. Kako bi suzbili koronavirus i bolest Covid-19 koju nosi sa sobom, znanstvenici diljem svijeta krenuli su u utrku kako bi se pronašlo najučinkovitije cjepivo koje neće štetiti ljudskom organizmu, odnosno zdravlju. Prvi koji su došli do cjepiva su Rusi, čiji je predsjednik Vladimir Putin izjavio kako je cjepio vlastitu kćer, a narod ga,po svemu sudeći prati, pa tako i u ovoj nemiloj borbi s nedovoljno poznatim virusom koji se ispriječio kao prijetnja čovječanstvu. Osim Rusa, u trećoj fazi ispitivanja su i Oxfordska cjepiva. Cjepivo će kad-tad biti otkriveno, pravo pitanje je hoće li biti osoba koje će se cijepiti svojom voljom. Mladi su oni na kojima ostaje svijet, a oni su se pokazali kao konkurenti ovoj vrlo malo poznatoj bolesti, naime, većina ih je preboljela istu ne znajući da nosi sam virus, asimptomatski. Jesu li razmišljali o cijepljenju i hoće li to učiniti provjerili smo anketom među studentima iz Mostara i Republike Hrvatske. 

Student Filozofskog fakulteta u Mostaru Ivan Gudić: Nisam pobornik cjepiva, kao ni moji roditelji. Zašto da nepoznatu supstancu stavljam u svoje tijelo ukoliko se moje tijelo može prirodno izboriti za sebe? Evo neka to bude moj odgovor.”

“Imam starije roditelje pa će se sigurno oni cijepiti, a ja nisam razmišljala o tome, ako se oni cijepe zašto bih morala i ja?“, pita se studentica Umjetničke akademije Sveučilišta u Splitu Đina Vučković.

“Prestala sam pratiti priče o koroni, jer su me gušile,iscrpile su me psihički. Pročitam tek tu i tamo ukoliko se radi o novim mjerama, ali ne, ne znam ništa o cijepivima. Čak i kada dođu, neću se cijepiti“, rekla je studentica veleučilista VERN Anamarija Alebić.

“Borim se s astmom cijeli život i kada sam vidjela kako izgleda respirator niti malo mi se nije svidjelo. Ako će cijepivo garantirati da ću ja, kao i moja obitelj biti sigurna, cijepiti ću se“, objašnjava studentica Medicinskog fakultet u Splitu Dora Šitić.

“Ja sam prebolio koronu, imam antitijela, bolest nisam ni osjetio, više sam osjetio komarca kad me ubode. Nema šanse da ću se cijepiti“, govori student Ekonomskog fakuleta u Splitu Toni Runjić.

„Kako da razmišljam o cijepljenju kada cjepivo još niti ne postoji? Ako budu inzistirali da se cijepim i ako će ovo novo normalno završiti svoju vladavinu, cijepit ću se“, objašnjava studentica Ekonomskog fakulteta u Splitu Mia Bažoka.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista