back to top

Klinika za očne bolesti SKB Mostar tradicionalno obilježila Svjetski dan borbe protiv glaukoma – Sveučilišna klinička bolnica Mostar

TNT RADIO

14. ožujka 2024.

Klinika za očne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar i ove godine je sudjelovala u Svjetskom tjednu borbe protiv glaukoma koji se obilježava od 10. do 16. ožujka.

U kabinetu za glaukom 13. ožujka 2024. godine organizirani su pregledi i mjerenje očnog tlaka za sve  građane bez prethodnog naručivanja i uputnice.

Ovo je deveti put kako je  Klinika  za očne bolesti SKB Mostar otvorila vrata za sve građane koji su imali priliku za pregled . Glaukom je skupina bolesti očnog živca koji u slučaju da se ne liječi može dovesti do sljepoće, jedan od simptoma je povišeni intraokularni tlak. U kabinetu za glaukom ovom prilikom pregledano je više od  90 pacijenata  među kojima njih deset imaju rizične faktore i imaju granične ili povišene vrijednosti očnog tlaka.

„Ovaj dan smo izabrali kao dan kojem  ćemo dati do značaja i provesti u akciju na način da  mobiliziramo  ljude da se jave na pregled , radimo jedan screening pacijenata kako bismo pokušali na vrijeme otkriti glaukom. Glaukom je opasan jer nema nekih simptoma kako bi osoba mogla primijetiti kako nešto nije u redu . Propada periferija vidnog polja, a centralni vid ostane očuvan i često se dogodi da pacijenti  saznaju kad je već nastalo oštećenje“ rekla je predstojnica Klinike za očne bolesti prof. dr. sc. Irena Sesar te  istaknula „ vrlo su bitne godine života pacijenta ,najčešće se javlja nakon 45. godine i onda se s godinama rizik povećava s  npr. 2,5 posto na 8 ili 10 posto nakon  80.  godine života.  Bitni su još kratkovidnost , dijabetes te obiteljska anamneza. Doktorica Sesar je također ovom prilikom pozvala sve one koji u obitelji imaju nekog tko ima povišen očni tlak da redovito dolaze na preglede.

Klinika za očne bolesti SKB Mostar tradicionalno obilježila Svjetski dan borbe protiv glaukoma – Sveučilišna klinička bolnica Mostar

mostarski.info

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima