Hanna Dujmović: Najbolji savjeti i motivacija potiču od riječi moje mame

živi umjetnost
Hanna Dujmović: Najbolji savjeti i motivacija potiču od riječi moje mame

„Prvi stvarni dodir sa umjetnošću, pored časova likovne kulture u osnovnoj školi, imala sam pri odluci o upisu u srednju školu. Tamo sam upoznala potpuno novi svijet umjetnosti u koji sam se zaljubila od prvog momenta“, kazala je Hanna Dujmović mag. likovne akademije u Sarajevu i dobitnica srebrne značke Univerziteta u Sarajevu.

Dvadesetpetgodišnja Sarajka smatra da svaki umjetnik ima svoj zadatak u društvu i ističe da danas živimo u vremenu gdje najviše pred našim očima imamo prikaze raznih reklama i natpisa te upravo iza tih djela stoje umjetnici koji su ih izradili.

„Umjetnički rukopis je nešto što sazrijeva kroz vrijeme. Rad se mijenja ovisno o psihičkom stanju umjetnika, životnim okolnostima i određenim fazama života. Tako je i sa mojim radom. Sada kada sam oformila svoj stil izražavanja, uživam u njemu dok se ne desi prekretnica u kojoj ću poželjeti da nešto mjenjam.“

Tehnika kojom se ova mlada slikarka bavi, ujedno je i najpoznatija tehnika - akril na platnu. Za svoj rad, ona se koristi akrilinim bojama kojima oslikava pamučna platna koja se nalaze na drvenom blind ramu.

„Eksperimentisanje je upravo čar života jednog umjetnika/ce. Nikada vam nije dosadno i uvijek imate nove izazove pred sobom. Ja svoj umjetnički san trenutno živim. Uvijek postavim ciljeve koje ostvarim sa dosta truda i rada. Do sada sam uvijek radila i stvarala umjetnost za svoju dušu, u momentima kada imam viška vremena, ali na nagovor bliskih ljudi odlučila sam se da to pretvorim u ozbiljniju priču i da ono što radim bude vidljivo većoj masi ljudi. Ovo je stil života. U svakom pogledu na svijet mi vidimo umjetnost“, navodi Dujmović.

U protekla dva mjeseca, kako naša sugovornica tvrdi, svaki njen dan je završio sa jednom realizacijom, jednom slikom na platnu, a nekada i sa više njih. Trenutno slika svaki dan te svoje naslikane radove postavlja za sve ljubitelje umjetnosti na svoj instagram i fejsbuk profil, gdje svi koji uživaju u toplim akril bojama, mogu kupiti njene radove.

„Najbolje kreativno iskustvo koje sam imala je kiparska kolonija 'Ostrožac'. Održana je 2017. godine unutar zidina trvđave u starom gradu Ostrožcu-Cazin. Ovo iskustvo me vratilo u vrijeme Mikelanđela. Tokom kolonije, svi umjetnici su ručno izrađivali svoj blok kamena Bihacita pretvarajući ga u skulpturu. Ovu galeriju je doista vrijedno posjetiti“, ističe Dujmović.

Trenutno radi kao trenerica ritmičke gimnastike u KRG „ARABESQUE“ u Sarajevu te kao mentorica umjetničkog ateljea EdusKreatvus-Centar za mlade Gorica.

„Najbolji savjet i motivacija koju svakodnevno dobivam potiču od riječi moje mame. Ona je uvijek entuzijastična po pitanju moga rada i uvijek učini da se osjećam kao da radim stvari kako treba, te da je ovo put kojim trebam nastaviti. A čije riječi mogu biti dragocjenije od majčinih?“, rekla je mlada umjetnica Dujmović u razgovoru za Treći.ba.

Samra Alebić
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista