Lirski međusvjetovi Antuna Branka Šimića

Književnik Hercegovine
Lirski međusvjetovi Antuna Branka Šimića

“Čovječe, pazi da ne ideš malen ispod zvijezda", prvi su stihovi "Opomene" Antuna Branka Šimića, čovjeka koji je bitno obilježio bosanskohercegovačku književnost i kulturu, najistaknutiji je pjesnik hrvatskog modernizma te je zaslužan za popularizaciju slobodnog stiha te integriranje hrvatskog pjesništva u europsko.

1920. godine  izdao je svoju najpoznatiju zbirku pjesama Preobraženja koja se danas smatra njegovom najznačajnijom ostavštinom. U spomenutoj zbirci objavio je čak 48 pjesama među kojima se nalaze i neke njegove već ranije objavljenje pjesme, ali sada prerađene. Ova zbirka bila je preokret u stvaranju Antuna Branka Šimića, ali ujedno je ostvarila i zaokret u hrvatskom pjesništvu. Najpoznatije pjesme u zbirci su “Otkupljenje”, “Utjeha očiju”, “Prazno nebo”.

"Uspjelo pjesništvo uvijek iskoračuje u drukčije prostore kazivanja time što iznosi predodžbe o pomaknutim i izmaknutim svjetovima. Lirski međusvjetovi Antuna Branka Šimića nasljeduju ishodišta dijelom iz novozavjetna Otkrivenja,osobito kroz čudesni svijet preobrazbi“, istaknuo je profesor Hrvatske srednjovjekovne književnosti Antun Lučić.

Umire 1925. godine, a velik dio djela ostao je neobjavljen sve do 1950. kada su objavljeni romani “Dvostruko lice”,  i “Sabrana djela”. Uz Tina Ujevića smatra se najistaknutijim hrvatskim pjesnikom modernizma. Njemu u čast pokrenuta je kulturna manifestacija pod nazivom Šimićevi susreti, prvi put održana 30. i 31. svibnja 1970. godine, u Grudama i Drinovcima gdje se nagrađuju najbolji mladi pjesnici, a mnogobrojne škole nose naziv po njegovom imenu.

“Šimićevi otkriveni prostori kazivoga nose još dublju stvaralačku autonomnost, osobito kroz lirsku oštrinu koja daruje novine za budućnost hrvatskoga pjesničkog izraza.  Njegov oblikovni modernitet u nemalom je propnju do krika, gotovo neopoziv u izricanju bitnosti o čovjekovu postojanju. Usto odstranjuje pridjevne suviške čime doprinosi sažetosti lirskoga odnosa prema stvarnosti", istaknuo je Lučić

Mnogim je velikanima Bosna i Hercegovina bila mjestom rođenja, baš kao i Antunu Branku Šimiću. A pjesnici su kako kažu Šimićevi stihovi "čuđenje u svijetu".

Anđela Čović

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista