Mate Zemljić: Samo uz fotografiju, moj život ima smisla

umjetnost
Mate Zemljić: Samo uz fotografiju, moj život ima smisla

''Fotografija je medij koji može i treba mijenjati svijet. Rođen sam u vremenu dobre muzike i dobrih lektira. I u vremenu kad su ljudi razgovarali jedni s drugima. Odrastao sam u zagrljaju roditelja u obiteljskom domu. Možda sam zato danas ovakav kakav jesam'', za treći.ba ističe Mate Zemljić.

Već sa šesnaest godina Mate Zemljić je osjetio ljubav prema fotografiji. Ljubav nije prestala ni nakon više od 20 godina, nego je rasla sve više. Danas, Mate je jedan od onih koji s ponosom može kazati kako živi svoje snove. Rođen je u Zagrebu 1977.godine. Radio  je modne revije za časopis Elle još u 2004.godini. Kako bi usavršio karijeru upisao je tečaj fotografije  kod majstora fotografije iz Poljske.

,,Vjerujem da se fotografija ne može dobiti bez komunikacije. Osobito kad ispred vas stoje žive osobe. Potrebno je pronaći 'ono nešto' u njima. Godinama pokušavam komunicirati s ljudima na način da im ukažem da su neke stvari važnije, nego medij s kojim radiš. Bitno je pronaći trenutak, izraz lica, iskren osmijeh. I tek tada odlučujem fotografirati. Kvaliteta često nije u fotografiji, nego u čovjeku koji je na fotografiji. Potrebno je izazvati energiju i emociju koju će drugi osjetiti na fotografiji. Kad se čovjek oslobodi, nastaje sreća, a mogao bih kazati i umjetnost'', objašnjava Mate.

Za našeg sugovornika je vrlo važna vizija te način na koji će pristupiti ljudima koje fotografira. Naglašava i kako je poruka koja se šalje određenom fotografijom jako bitna. Trenutno svoj mir i životno nadahnuće nalazi u Mostaru, u  kazalištu gdje ima priliku iskoristiti sve naučeno do sad. U svojim fotografijama nastoji probuditi hipnotiziranog promatrača i promijeniti mu svijest.

U sljedećim projektima želio bi se baviti fotografijama koje će ostaviti dubok dojam na promatrače. Kako ga je dugo vremena okupirala tema bolesti, koja može pogoditi bilo koga, i bilo kada, želi prikazati njezinu snagu na fotografijama. Ali, i onu drugu stranu bolesti, a to je borba.

Neki projekti nas čine većim ljudima, a neki nas dovedu do toga da prerastemo i sami sebe. Matine ideje su veće i od njega samoga. Kaže ,,samo uz fotografiju, moj život ima smisla.''

Ana Dragozet

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista