Najava izvedbe predstave ''Dide, pobiše nam fratre'' u Mostaru

široki brijeg
Najava izvedbe predstave ''Dide, pobiše nam fratre'' u Mostaru

Franjevački svjetovni red (OFS) i Frama iz Širokog Brijega izvode predstavu "Dide, pobiše nam fratre'' u četvrtak 27.veljače u 19.30 sati u kripti crkve sv.Petra i Pavla u Mostaru.

U predstavi se približavaju događaji od veljače do svibnja 1945. u Širokom Brijegu, Mostaru i ostalim mjestima Hercegovine kada su počinjeni zločini nad fratrima i katoličkim pukom, a završava prikazom Križnog puta - Bleiburgom. Dramska radnja popraćena je kratkim filmovima, a većina dijaloga je na ikavici zapadne Hercegovine.

Tekst za predstavu napisala je Mirela Lovrić, profesorica hrvatskog jezika. Pisana je na temelju svjedočenja preživjelih svjedoka, te po knjizi Joze Tomaševića Koške  „Istina o ubijenoj gimnaziji“.

Drama je nagrađena na prošlogodišnjem natječaju Vicepostolature postupka mučeništva „Fra Leo Petrović i 65 subraće“ u sklopu obilježavanja dana sjećanja na pobijene franjevce. Trećari i framaši zajedno su pripremali izvođenje drame sa svojim duhovnim asistentima fra Danom Karačićem i fra Augustinom Čordašem, a u drami sudjeluje i prof. Andrija Zeljko koji se rado odazvao suradnji sa svjetovnim franjevcima.

''Drago nam je što imamo priliku dati predstavu i u Mostaru jer se i u mostarskom samostanu dogodio zločin nad nedužnim fratrima prije 75 godina. Želimo utisnuti u srca sjećanje i poštovanje prema žrtvama, ne nikoga prozivati, samo istaknuti stravičnu istinu, da mladi ne zaborave i da nastave prenositi na nove generacije ljubav, sjećanje i poštovanje prema žrtvama'' kazala je profesorica Lovrić.

Marija Ivanković
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista