Nasta Rojc umjetnica ispred vremena

55. Godišnjica smrti
Nasta Rojc umjetnica ispred vremena

Slikarica Nasta Rojc rođena je i umrla na isti datum. Danas je 55. godišnjica njezine smrti. Bila je ispred svoga, a i našeg vremena. Smatra se jednom  od najvažnijih hrvatskih slikarica iz 20. stoljeća koja je ostavila neizbrisiv trag u likovnoj umjetnosti.

Zaljubljuje se u slikanje uz pomoć slavnog Otona Ivekovića. Pomicala je granice u svim područjima života, često je pričala i slikala baš ono o čemu su drugi šutjeli.

Danas se u sklopu Gradskog muzeja u Bjelovaru nalazi  Galerija Naste Rojc te se svake godine realizira predavanje o njoj u sklopu Mjeseca ponosa dok  Umjetnički paviljon u Zagrebu svake godine organizira izložbu na dan njene godišnjice rođenja, a ujedno i smrti.

1928. osniva Klub likovnih umjetnica, a svojevremeno je naslikala i svoj prvi autoportret. Poznata je po svojim čuvenim portretima kojima se ne zna broj, ali se smatra da su na zidovima diljem svijeta.

Nasta Rojc umire 1964. godine na svoj 81. rođendan, iako umire u siromaštvu za sobom ostavlja niz bogatstava, njezina djela danas su izuzetno cijenjena; Žena spaja kontinente, Pura, Mrtva priroda s maskama, Ilica, Portret Matice Lavić–Bazala, Tri konja,  Autoportret u lovačkom odijelu…

Anđela Čović

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista