U Odžaku se zajedno pjevaju kršćanske duhovne pjesme i ilahije

neće politika – hoće ljudi
U Odžaku se zajedno pjevaju kršćanske duhovne pjesme i ilahije

Dvije udruge. Dva naroda. Dvije vjeroispovijesti. Ipak, jedno ih spaja. Ljudi su.

Mogu li članovi Udruge za promicanje etičkih vrijednosti života od začeća do smrti, zasnovanoj na nauku katoličke crkve, naći zajedničku riječ s članicama udruge građanki muslimanki „Sumejja“ u Odžaku? Odgovor je jasan. „Imamo redovne susrete s našim sugrađankama“, kaže Mara Barišić, predsjednica Udruge Život iz Odžaka.

Udruga „Život“ osnovana je koncem 2010. godine, a svoj doprinos u osnivanju dao je sada već pokojni dr. sc. Ivo Balukčić, tadašnji župnik u župi glavosijeka sv. Ivana Krstitelja u Odžaku.

Iz te udruge navode kako oni često organiziraju razna kulturna događanja u Odžaku, a posebno izdvajaju snimanje dokumentarnog filma „45 minuta“ s temom ovisnost, kako ju prepoznati i kako se boriti protiv nje.

Udrugu građanki muslimanki „Sumejja“ vodi Indira Kusur, koja je ujedno i voditeljica muallima i koordinatorica odjela za brak i obitelj. Udruga je osnovana 2005. godine uz pomoć nedavno preminulog imama Fahrudina ef. Mujanovića.

Članovi ove dvije udruge svoje susrete započeli su 2011. godine. Prije svakog susreta dogovore jednu temu i pripreme predavanje, a nakon toga tumače kako na to gledaju i što kažu svete knjige, Biblija i Kur'an.

„Nakon tog radnog dijela uvijek slijedi druženje i upoznavanje uz kavu, sok i domaće kolače“, kaže Mara Barišić.

Indira Kusur ističe kako na njihovim druženjima glazbe ne nedostaje.

„Susrete bi završile glazbom. Red duhovnih pjesama, najčešće Marijanskih, pa red ilahija. Na kraju bi se zaorila pjesma, "Tebi majko misli lete". Nezaobilazna je, i ona nam je kao himna. Uostalom tu pjesmu je otpjevao naš odžačanin, Meho Puzić“, dodaje predsjednica Udruge „Sumejja“

U samim početcima njihovih druženje okupljalo ih se oko 15-ak, dok ih sada bude i preko 50. Susreti se nekada održavaju u prostorijama pastoralnog centra župe, dok nekada budu u mektebu Medžlisa Islamske zajednice u Odžaku.

Iz ove dvije udruge kažu kako će se druženja i dalje nastaviti, jer sve različitosti koje one imaju svaki susret ih sve više obogaćuju.

Matias Zečević
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista