back to top

Mine u BiH opasnost i 30 godina nakon rata

TNT RADIO

Povodom 4. travnja, Međunarodnog dana podizanja svjesnosti o opasnosti od minsko eksplozivnih sredstava, Centar za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini još jednom skreće pažnju da je u BiH i dalje ugroženo 500.000 ljudi zbog postojanja minske opasnosti, piše radiosarajevo.ba.

“Nažalost, i 30 godina nakon završetka rata, još uvijek dolazi do minskih nesreća u kojima stradaju naši sugrađani. U 2023. godini, jedna osoba je prilikom ulaska u minski obilježeno područje u Dobojskoj općini, izgubila život i to prilikom sakupljanja sekunardnih sirovina. Do sada su u Bosni i Hercegovini stradale 1.782 osobe, od čega 625 smrtno”, priopćeno je iz BHMAC-a.

Veličina sumnjive opasne površine u Bosni i Hercegovini iznosi 838,29 km² ili 1,63 posto u odnosu na ukupnu površinu Bosne i Hercegovine. U 2023. godini sumnjiva opasna površina je smanjena za 31,99 km², dok je pronađeno i uništeno 814 mina, 484 neeksplodiranih ubojitih sredstava i 194 komada kasetne municije. Procjenjuje se da preostali broj očekivanih mina u BiH iznosi 170.657.

Prema novoodobrenom roku u skladu sa Konvencijom o zabrani protupješačkih mina, predviđeno je da naša zemlja bude očišćena od mina do 2027. godine. Međutim, prema praćenju dosadašnje dinamike realizacije i aktivnosti na reviziji važeće Strategije protuminskog djelovanja, sasvim je izvjesno da će doći do produženja navedenog roka.

Vršitelj dužnosti direktora Centra za uklanjanje mina u BiH Enis Horozović naglašava da jedino dobra politička volja i efikasna koordinacija mogu voditi ka pronalaženju adekvatnih rješenja i konačnoj eliminaciji zaostalih minsko eksplozivnih sredstava.

Ovogodišnje aktivnosti obilježavanja 4. travnja uključuju početak kampanje “Jeste li svjesni” koju realizira Centar za uklanjanje mina u BiH i nevladina organizacija MAG, sa ciljem da se putem društvenih mreža distribuiraju poruke i materijali koji upozoravaju na minsku opasnost i na taj način spriječe minske nesreće.

U suradnji s ministarstvima obrazovanja i znanosti i nadležnim pedagoškim zavodima FBiH i RS i ove godine se nastavlja edukacija školske djece uzrasta od petog do devetog razreda osnovnih škola putem realizacije “sata upozoravanja na opasnost od mina”, čime će djeca biti upoznata s porukama koje život znače.

“Kako je proljeće uvelike zagazilo u naše prostore, podsjećamo da se na području gdje su se nekada vodila ratna djelovanja, još krije opasnost u vidu zaostalih minsko eksplozivnih sredstava. Apeliramo na stanovništvo da se strogo pridržava postavljenih minskih znakova i izbjegava nepoznata područja”, poručili su iz BHMAC-a.

Mobilna aplikacija sa minsko sumnjivim površinama u BiH je trenutno dostupna na iOS platformi, dok će za korisnike Android sistema biti uskoro dostupna.

Objava Mine u BiH opasnost i 30 godina nakon rata pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima