back to top

Načelnik Jurković: Domaća radna snaga je prioritet

TNT RADIO

Smještajni kapaciteti u Neumu za ljetnu sezonu već su gotovo popunjeni, a načelnik Dragan Jurković osvrnuo se na problem radne snage s kojim se suočava, ne samo ovaj jedini grad na moru u našoj zemlji, nego i zemlje u okruženju.

Iako postoje okolnosti u kojima izlaz treba tražiti u stranim radnicima, načelnik naglašava važnost poticanja domaće radne snage.

”Nedostatak radne snage je problem koji postaje vidljiv zadnjih nekoliko godina i problem koji će u budućnosti biti još veći. Tomu svakako pridonosi iseljavanje, ali i manji natalitet.

Mladi ne žele u turizam

Danas smo svjedoci da nemamo mladih koji bi radili u turističkom sektoru. Sigurno će problem biti puno izraženiji u idućem razdoblju ukoliko ne nađemo model da svi budu zadovoljni, od poslodavaca do radnika”, rekao je Feni načelnik Jurković.

On smatra da ne treba posezati za stranom radnom snagom, sve dok postoji domaća, ali nekad okolnosti nalažu drugačije.

 

”Ipak, nadam se da će naši domaći ljudi biti zadovoljni uvjetima koji im se nude i da ćemo imati manji dotok strane radne snage. Ali činjenica je da, kako mi idemo vani raditi, tako netko dolazi ovdje. To je tako na tržištu rada”, ističe načelnik.

 

 

Bili to domaći ili strani, izgledno je da će se ponovno tražiti radnik više jer su hotelijeri najavili iznimno uspješnu nadolazeću ljetnu sezonu.

Kapaciteti popunjeni

Prema riječima vlasnika hotela Tomislava Lovrića, kapaciteti su već sada popunjeni više od 80 posto.

Lovrić pojašnjava da, uz veliki broj hotela i ugostiteljskih objekata, Neum s nekoliko tisuća stanovnika ne može zadovoljiti potrebe svih objekata. Stoga su se posljednjih godina odlučili na dovođenje radne snage iz Nepala.

”Riječ je o nekoliko čistačica i spremačica iz Nepala. Međutim, u hotelima su pretežno zaposleni domaći ljudi. Do prije par godina tu je radio veliki broj radnika iz ostatka BiH, no većina ih je uz hrvatske radne dozvole i bolje uvjete, otišla dalje. Ali ima ih još koji dolaze u Neum”, pojasnio je Lovrić.

Izvor: 033.ba

Objava Načelnik Jurković: Domaća radna snaga je prioritet pojavila se prvi puta na Neum.online.

neum.online

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima