Neum: Za svako novorođenče u obitelji do 2 djece 1.000 KM, za treće i više njih 1.500 KM

Općina Neum donijela je dvije nove odluke o novčanim potporama rodiljama kojima će dodatno poboljšati i unaprijediti to vrlo važno pitanje i područje izravno vezano uz pronatalitetnu politiku.

Na posljednjoj sjednici potkraj 2023. godine Općinsko vijeće Neum usvojilo je odluku o dodjeli jednokratne novčane naknade za opremanje novorođenog djeteta za 2024. godinu te odluku o novčanoj potpori u 2024. rodiljama koje nisu u radnom odnosu.

Riječ je o povećanju naknada i potpora u odnosu na dosadašnje iznose, javlja Večernji list.

Ranije do troje 800 KM

Za svako novorođeno dijete u 2024. godini novčana naknada isplaćivat će se tako da će do dvoje djece u obitelji iznositi 1000 KM, a za treće, četvrto i više djece 1500 KM.

U 2022. i 2023. godini isplaćivala se tako da je naknada do troje djece iznosila 800 KM, a za četvrto i više djece 1200 KM. Mjesečna novčana potpora rodiljama koje nisu u radnom odnosu u 2024. godini iznosit će 500 KM i isplaćivat će se šest mjeseci. U 2023. iznosila je 400 KM, znači povećana je za 100 KM, a u 2022. iznosila je 350 KM.

U općinskom proračunu za 2024. godinu za jednokratne novčane naknade za novorođenu djecu planirano je 30 000 KM.

Evo na što će se trošiti neumski Proračun u 2024.: Zgrada općine, pomoć studentima i mladima, vrtić…

”Suprug Josip i ja imamo dvoje djece, drugo dijete rodila sam 4. kolovoza 2023. godine. Za opremanje bebe dobila sam ukupno 1200 KM jednokratne naknade, 800 KM od Općine, 400 KM od Županije. Kao nezaposlena majka primat ću novčanu potporu godinu dana. Od toga pola godine ukupno 800 KM, 400 od Općine i 400 od Županije, a drugu polovinu godine samo od Županije 400 KM. Tako je bilo dok nisu donesenja povećanja i naknada i potpora od Općine.

Zadovoljna sam, kući sam, a prosječna plaća je nešto veća od mojih trenutnih primanja. Iz razgovora s drugim majkama rodiljama vidi se da su i one zadovoljne. Moguće je da će ovo doprinijeti većem rađanju djece jer prije nije bilo ništa i dječji doplatak bio je manji, bio je 30 KM, a sad je 113 KM”, rekla je za Večernji list BiH mlada majka Petra Kalauz Obad.

Jednokratna pomoć

Općina Neum isplaćuje jednokratnu novčanu naknadu za opremanje novorođenog djeteta od 2014. godine.

Tada je iznosila 300 KM do troje djece i 400 KM za četvrto i više njih. Novčana potpora majkama rodiljama u Neumu koje nisu u radnom odnosu počele su se isplaćivati 2022. godine. Iznosila je 250 KM mjesečno i isplaćivana je šest mjeseci. Istodobno je isplaćivana i iz županijskog proračuna, za vrijeme od 12 mjeseci, u iznosu od 400 KM. U 2023. potpora iz općinskog i županijskog proračuna za nezaposlene rodilje iznosila je po 400 KM.

U 2023. godini općinska Služba za opću upravu i društvene djelatnosti zaprimila je 13 zahtjeva za novčanu potporu nezaposlenim rodiljama od Općine i isto toliko zahtjeva za potporu od Županije. Iz županijskog proračuna vrši se isplata novčanih potpora i za zaposlene i za nezaposlene rodilje, a iz općinskog samo za nezaposlene.

Osnovica za utvrđivanje visine potpore je prosječna plaća koju je rodilja ostvarila u razdoblju od šest mjeseci prije početka korištenja rodiljnog dopusta.

Županijska Vlada posebnom odlukom utvrđuje postotak naknade i ona trenutačno iznosi 40% prosječne plaće rodilje. U 2023. godini je općinska Služba za opću upravu i društvene djelatnosti zaprimila ukupno 11 zahtjeva za novčanu potporu rodiljama u radnom odnosu.

Smjer kojim treba ići

”U cilju očuvanja jednog od temelja našeg društva – obtelji i zaštite dostojanstva žene i majke u brizi za dijete u jednom od najosjetljivijih razdoblja djetetova života, svaka je potpora dobrodošla. Jednoglasna potpora svih vijećnika Općinskog vijeća Neum ovakvim prijedlozima, u kojima se kontinuirano nastoji povećati iznos potpore, jasan je pokazatelj da je ovo smjer kojim treba ići. U današnjem društvu, u kojem se od žene očekuje uspješno balansiranje između posla i brige za obitelj, često svjedočimo koliko sustav, nerijetko fokusiran isključivo na profit, zna biti okrutan i neosjetljiv na potrebe majke.

Svjedočimu tomu svakodnevno, najčešće u privatnom sektoru, gdje se žene neizravno pita misle li imati djece, kada, kako misle raditi i slična pitanja, koja, htjeli mi to priznati ili ne, nitko ne postavlja muškarcima. Nadamo se da, u potrazi za jeftinom radnom snagom, poslodavci neće zaboraviti koliko vrijedi, ne samo rad, nego i dostojanstvo čovjeka. Posao i dostojanstven život minimum su i obveza za zadržati ljude, posebice mlade obitelji, u našim lokalnim zajednicama”, rekla je za Večernji list BiH Daniela Matić, predsjednica Općinskog vijeća Neum.

Objava Neum: Za svako novorođenče u obitelji do 2 djece 1.000 KM, za treće i više njih 1.500 KM pojavila se prvi puta na Čapljinski portal.

caportal.net

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima