Ni velike plaće više nisu jamac poslodavcima u BiH da će uspjeti pronaći i zadržati radnike

Od nekadašnje nemogućnosti da radnici pronađu posao, situacija na tržištu sada je obrnuta: poslodavci ne mogu naći radnike. Sve je više deficitarnih zanimanja. Pozitivna strana je što to tjera poslodavce da daju veće plaće, a samim tim povećavaju se mogućnosti za nove generacije.

Nema kuhara

Kvalitetna radna snaga sve se manje zadržava u zemlji. Mladi uglavnom odlaze. Za one koji se odluče ostati situacija je drugačija nego prije pet ili deset godina: na tržištu itekako postoji potreba za njima. Potraga za radnicima pojedinim poslodavcima u BiH postala je sve teža. Gotovo da nema djelatnosti koja nije u problemima. Najteža je situacija bila u građevini, a u prilog tome ide i činjenica kako je sve više radnika iz Nepala, Bangladeša, Turske…

Ništa bolje nije ni u turizmu, trgovini, pa i prometu. Koliko je stanje na tržištu rada u BiH ozbiljno, najbolje govore procjene da će do 2027. samo u ugostiteljstvu nedostajati 8000 radnika.

Turistička sezona je pred vratima, a hercegovački ugostitelji, osim brige za dolazak turista, imaju i onu s radnom snagom. Ništa neočekivano, kažu. Brojni su posljednjih godina uslijed raznih okolnosti otišli trbuhom za kruhom diljem svijeta, a neki se spremaju u susjedstvo, točnije u Hrvatsku, kojoj nedostaju deseci tisuća radnika u ugostiteljstvu. Ipak je riječ o zemlji EU-a sa znatno većim plaćama.

Sve to prisiljava i ugostitelje u bh. da povećaju plaće. – Prije je problem bio pronaći posao. Danas je situacija znatno drugačija. Doslovno mi na radno mjesto u restoran dolaze vlasnici drugih objekata i nude veću plaću i bolje uvjete. Ovo je postalo nevjerojatno – ispričao je jedan kuhar za Večernji list BiH, koji kaže da je plaćom i više nego zadovoljan i ne planira nikamo ići odavde. Čak 3000 maraka mjesečno, uz topli obrok, uplatu svih doprinosa, smještaj te druge pogodnosti, mogao bi zaraditi kuhar koji se zaposli u jednom restoranu u Stocu. Toliku plaću, uz dodatnu nagradu tijekom ljetne sezone, u oglasu je ponudio ugostitelj Ibrahim Batan Buzaljko, piše Avaz.

Uz silne simpatije javnosti koje je pobrao objavom takvog oglasa, Buzaljko već mjesec otad nije uspio pronaći kuhara. A potrebna su mu četiri. Kako je ispričao, kroničan nedostatak kuhara i uopće osoblja u ugostiteljskom sektoru sve je izraženiji. – To je strašan problem, vjerujte, a sve sam pokušao. Zanimanja i upita za oglas je bilo, ima i dalje, ali nekako kao da svi bježe od odgovornosti. Pravog, profesionalnog kuhara je, izgleda, nemoguće naći, pogotovo u Hercegovini – kaže. Njegov primjer nije jedini. Štoviše, kao nikada prije u Hercegovini je počela prava pomama za kuharima, konobarima, recepcionarima, sobaricama…

Uvoz sezonaca

Prošla sezona u jedinom bh. gradu na moru, Neumu, bila je odlična. Broj noćenja bio je veći za oko 10% u usporedbi s prethodnom sezonom, a još veći rast prihoda turističkih djelatnika. Sve to razlog je da očekivanja pred nadolazeću sezonu u Neumu budu velika. Najveći problem i ove godine u Neumu je manjak radne snage.

Prošle godine angažirali su sobarice iz Nepala. To planiraju i ove. – Radnu snagu je danas teško pronaći. Nerijetko se poseže za djelatnicima iz drugih zemalja. Sve je dobro dok ih se uopće može naći. Smatram da ćemo se svi morati suočiti s tim problemom. Možda veća plaća ili stimulacija, možda se to trebalo pokrenuti i prije. Da jest, danas bismo možda imali drugu sliku – kazao je medijima načelnik Neuma Dragan Jurković.

Objava Ni velike plaće više nisu jamac poslodavcima u BiH da će uspjeti pronaći i zadržati radnike pojavila se prvi puta na Tomislav City.

tomislavcity.com

DRUGI UPRAVO ČITAJU

Možda vas zanima