Baterije koje se pune za samo jednu minutu

HI – tech
Baterije koje se pune za samo jednu minutu

Profesor Hongie Dai sa američkog sveučilišta Stanford sa svojim je timom znanstvnika razvio prvu aluminijsku bateriju na svijetu.

Ova baterija odlikuje se izradom od jeftinijih materijala nego što je to do sada slučaj te duljim vijekom trajanja. Osim toga, aluminij-ionski baterijski članci savitljivi su, nezapaljivi, te proizvode napon od 2 volta.

Međutim, možda i najvažnija karakteristika ove potencijalno revolucionarne tehnologije je brzo punjenje – potpuna napunjenost ovakve se baterije može postići za manje od jedne minute.

Ukupni životni vijek ovakvih baterijskih članaka mogao bi doseći i 7 i pol tisuća ciklusa punjenja i pražnjenja, i to bez gubitka kapaciteta. Jedini nedostatak (za sada) je maleni kapacitet.

Za razliku od litij-ionskih baterija koje po kilogramu mogu uskladištiti od 100 do 200 W, aluminijske baterije sa Stanforda skladište tek 40 W/kg. Profesor Dai nada se da će njihov izum doživjeti daljnja unapređenja, pogotovo u pogledu povećanja kapaciteta, te da očekuje uzbudljivu budućnost za svoj koncept aluminijskih baterija.

Rudolf Tuna
 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista