Električna energija jeftinija za 100 tisuća siromašnih domaćinstava

MMF I VLADA FBIH
Električna energija jeftinija za 100 tisuća siromašnih domaćinstava

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić razgovarao je s članovima Misije Međunarodnog monetarnog fonda u Bosni i Hercegovini, na čelu s Ronom van Roodenom, o pitanjima važnim za eventualni novi aranžman naše zemlje s ovom financijskom institucijom.

Povodom odbijanja Republike Srpske da potpiše Reformsku agendu, premijer Novalić je kazao kako u Federaciji BiH ne postoji niti jedno mišljenje protiv ovog važnog dokumenta.

Posebno smo zadovoljni što su u Reformsku agendu ušle sve one glavne stvari za koje smo zainteresirani. No, sada razmatramo stavke iz Agende koje možemo provesti sami i bez dodatnih sredstava“, kazao je premijer Novalić.

Govoreći o pravcima tog djelovanja Vlade FBiH, premijer je, uz ostalo, istaknuo namjeru za uvođenje diferenciranih cijena električne energije, čime bi računi bili smanjeni za oko 100 tisuća najsiromašnijih domaćinstava u FBiH, prenosi Fena.

Jedna od planiranih mjera odnosi se na racionalizaciju javnog sektora, a uključivala bi smanjenje broja federalnih institucija sa sadašnjih 145 na 110.

Razmatra se i mogućnost povećanja iznosa plaća u tekstilnoj, kožarskoj i industriji obuće koje podliježu preferencijalnom tretmanu pri plaćanju doprinosa, čime bi se ova pogodnost odnosila na veći broj zaposlenih. Također, ovo bi moglo biti primijenjeno i na zaposlene u još nekim niskoakumulativnim djelatnostima, kao što su obrtnici, stare zanatlije, pijačni radnici i taksisti.

Federalna vlada priprema i mjere čiji je cilj povećanje broja legalno zaposlenih i smanjivanje tog broja u takozvanoj „sivoj zoni".

Inače, Misija MMF-a boravi u BiH od 10. do 24. lipnja s ciljem razgovora s domaćim vlastima o mogućem novom aranžmanu koji bi pomogao BiH u rješavanju financijskih potreba i podrške programu strukturalnih reformi.

Monika Ćubela

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista