Crnadak: BiH posvećuje pažnju nacionalnim manjinama, potrebna borba protiv ekstremizma

Vijeće za ljudska prava UN-a
Crnadak: BiH posvećuje pažnju nacionalnim manjinama, potrebna borba protiv ekstremizma

Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Igor Crnadak obratio se u Ženevi Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda na otvaranju 29. zasjedanja UNHRC-a.

Ministar Crnadak je Vijeće za ljudska prava upoznao o stanju ljudskih prava u Bosni i Hercegovini te postignućima i izazovima s kojima se naša zemlja suočava na području ljudskih prava, kako na nacionalnom, tako i na regionalnom i globalnom nivou.

On je izrazio spremnost BiH za nastavak veoma uspješne suradnje koju ostvaruje sa Vijećem za ljudska prava, kao i spremnost za ispunjavanje svih obveza koje nastaju iz do sada ratificiranih instrumenata ljudskih prava, poput veoma značajnog UPR mehanizma (Univerzalni periodični pregled).

Posebno je naglasio značaj predsjedavanja BiH Odborom ministara Vijeća Europe, prenosi Fena.

Ocijenio je da će predsjedavanje dati snažan poticaj postizanju daljnjeg napretka kada je u pitanju poštivanje ljudskih prava u našoj zemlji te doprinijeti boljoj razmjeni iskustava i naučenih lekcija.

Ministar Crnadak je članove Vijeća za ljudska prava informirao i da Bosna i Hercegovina posvećuje više pažnje pravima manjina, naročito unaprjeđenju romske zajednice, za što je u proteklom periodu uloženo mnogo napora, kao i da se velika pažnja posvećuje pitanju spolne jednakopravnosti i osnaživanja uloge žena.

Tijekom obraćanja Crnadak se osvrnuo i na pitanja koja izazivaju duboku zabrinutost, kako u BiH, tako i regiji i šire i ukazao na potrebu odlučne akcije međunarodne zajednice kada su u pitanju ekstremizam, vjerska netrpeljivost, politička i društvena nestabilnost u mnogim dijelovima svijeta, naročito na Bliskom istoku i mnogim afričkim zemljama, kao i s tim povezanim pitanjem migracije.

Također, ukazao je i na potrebu borbe protiv trgovine ljudima.

Na marginama 29. zasjedanja UNHRC-a ministar Crnadak se u odvojenim susretima sastao s visokim povjerenikom Ujedinjenih naroda za ljudska prava Zeidom Ra'ad Al Husseinom i predsjednikom UNHRC-a veleposlanikom Joachimom Rückerom.

Ministar Crnadak je tijekom razgovora pozvao visokog povjerenika Al Husseina da posjeti Bosnu i Hercegovinu, priopćio je Ured za odnose sa javnošću MVP-a BiH.

Monika Ćubela

 

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista