Kako preživjeti toplinski val?

Zavod za javno zdravstvo HNŽ
Kako preživjeti toplinski val?

Zavod za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) upozorava stanovništvo na najavljeni toplinski val koji bi sljedećih dana mogao podići živu u termometrima do 40. podioka.

Kako je priopćeno iz Zavoda, visokim temperaturama i UV zračenjem posebno su ugroženi djeca, osobe starije životne dobi, trudnice, kronični bolesnici i osobe koje rade na otvorenom prostoru te se preporuča niz zaštitnih mjera.

Treba izbjegavati boravak na otvorenom u vrijeme najvećih vrućina, između 11 i 18 sati, tuširati se treba mlakom vodom, a posebice treba pripaziti na nagle izlaske iz rashlađenih prostorija na vrućinu.

Prostorije u kojima se boravi tijekom noći treba provjetravati, a danju zamračiti prozore, potrebno je uzimati dosta tekućine (vode, prirodnih nezaslađenih sokova i mlijeka), izbjegavati alkoholna, gazirana i pića s puno kofeina te jesti lako probavljivu hranu (voće, povrće, lagane čorbe, nemasne sireve, ribu i slično), a izbjegavati prženu i masnu hranu.

Osobama starijim od 65 godina savjetuje se da piju vodu bez obzira jesu li žedni, jer njihov organizam ima smanjene rezerve vode, a kronični bolesnici moraju redovito uzimati propisane lijekove.

Kad je u pitanju odjeća, preporuča se svijetla, prozračna odjeća od prirodnih materijala, nošenje šešira i kapa, kao i zaštitnih naočala.

Na kožu treba nanijeti zaštitnu kremu za sunčanje pola sata prije izlaganja suncu, a to se posebice odnosi na malu djecu.

U slučaju vrtoglavice, slabosti, nemoći, tjeskobe, glavobolje treba hitno otići u hladan prostor i zatražiti pomoć, preporučuju iz Zavoda za javno zdravstvo HNŽ-a.

Fena / Monika Ćubela

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista