Milanovićeva vlada šesta najnesposobnija na svijetu

Izvješće
Milanovićeva vlada šesta najnesposobnija na svijetu

Hrvatska ima jednu od najneučinkovitijih vlada na svijetu! Pokazalo je to posljednje izvješće Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) o konkurentnosti. Među 144 analizirane zemlje, Hrvatska je šesta, dakle, u samom vrhu kad je riječ o neučinkovitosti vlade.

Učinkovitost vlasti ima značajne posljedice po konkurentnost gospodarstva neke države i njezin gospodarski rast. Pretjerano birokratiziranje i reguliranje, nedovoljna transparentnost i loš zakonski okvir ograničavaju razvoj biznisa i proizvode stalne dodatne troškove za poduzetnike.

Hrvatska je 2014. godinu završila kao šesta na ljestvici država koje imaju najneučinkovitije vlade, a u društvu je s Venezuelom, Italijom, Argentinom, Libijom, Libanonom, Angolom, Čadom, Mauritanijom i susjednom Srbijom. Ipak, u izvješću WEF-a Srbija je prošla nešto bolje pa se nalazi na 10. mjestu.

Najučinkovitije vlade su vlada Katara, Finske, Singapura, Hong Konga, Novog Zelanda, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Ruande, Malezije, Švicarske i Luksemburga. Prema ovom izvješću, najgoru vladu ima Venezuela, a najbolju Katar.

Učinkovitost se mjeri rastrošnošću neke vlade, transparentnošću njenih politika i razinom birokratiziranosti. Vlada Zorana Milanovića smjestila nas je na šesto neslavno mjesto WEF-ove ljestvice, piše tportal.

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista