Biskupi pozivaju da se radi za mir i život jednih s drugima

BISKUPSKA KONFERENCIJA BIH
Biskupi pozivaju da se radi za mir i život jednih s drugima

Biskupi Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine potaknuli su sve članove svojih biskupskih zajednica da nastave moliti i raditi za mir u BiH i za stvaranje potrebnih uvjeta za ostanak u njoj u vlastitom identitetu, živeći s drugima i drugačijima.

Na 64. redovnom zasjedanju Biskupske konferencije, održanom 13. i 14. srpnja u Banjoj Luci, biskupi su se osvrnuli na pastirski pohod pape Franje Bosi i Hercegovini, počevši od datuma najave njegova pohoda do odjeka tog pohoda u zemlji i svijetu te provedbe Papinih poruka.

Kako je prenio Ivo Tomašević, generalni tajnik Biskupske konferencije, uputili su izraze zahvalnosti svima koji su na bilo koji način doprinijeli organizaciji Papina posjeta i stvaranja lijepog ozračja, kao i svima koji su 6. lipnja došli u glavni grad BiH, ujedinili se u molitvi s vrhovnim svećenikom.

Tomašević je na press konferenciji u Banjoj Luci rekao da su biskupi na ovom zasjedanju saslušali godišnje izvješće o djelovanju Caritasa biskupske konferencije.

Izrazili su zahvalnost djelatnicima Caritasa i brojnim dobročiniteljima koji su nastavili pomagati ljudima pogođenim poplavama u obnovi njihovih domova i dobara od kojih su živjeli te tako dajući svoj doprinos opstanku na prostorima BiH.

Konstatirali su da su dijecezanski caritasi u BiH dokazali svoju doraslost i takvom neočekivanom velikom izazovu katastrofalnih poplava na području Vrhbosanske nadbiskupije te Banjalučke biskupije.

Raduje ih da Caritas ulaže napore za jačanje župnih caritasa te volontarijata u biskupijama i župama.

Biskupi su razgovarali i o valoriziranju Caritasova projekta obrazovanja odraslih za socijalna zanimanja koji provodi Socijalno-edukativni centar u Banjoj Luci sa svojim podružnicama u Vrhbosanskoj nadbiskupiji te Mostarsko-duvanjskoj i Trebinjsko-mrkanskoj biskupiji, a u kojem je sudjelovalo oko 1.300 osoba u tri javno važeća programa i oko 25 neformalnih odluka.

Također, razmotrili su i prijedlog novog statuta Caritasa Biskupske konferencije BiH, koji za cilj ima što bolju koordinaciju u djelovanju biskupskih Caritasa kao i predstavljanje njihovih potreba u inozemstvu i pred državnim institucijama u BiH.

Na Biskupskoj konferenciji Bosne i Hercegovine još jednom je, između ostalog, upućena iskrena zahvalnost Katoličkoj crkvi i svim dobročiniteljima u Hrvatskoj i Sloveniji koji su pomogli ljudima ugroženim poplavama i klizištima u BiH, ističući ponovno veliko zauzimanje Caritasa na planu organizirane pomoći ugroženim osobama.

prvi.tv

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista