BiH će moći aplicirati za fondove iz prvih 100 milijuna eura iz IPA II fondova

OKVIRNA PROMETNA POLITIKA
BiH će moći aplicirati za fondove iz prvih 100 milijuna eura iz IPA II fondova

Na prijedlog Ministarstva komunikacija i prometa, Vijeće ministara BiH utvrdilo je prijedlog odluke o usvajanju Okvirne prometne politike BiH za razdoblje od 2015. do 2030. godine, kojom se želi stvoriti ekonomičan i učinkovit prometni sustav usklađen sa standardima Europske unije (EU) i pravilima Svjetske trgovinske organizacije (WTO), javlja Anadolu Agency (AA).

Na ovaj način bit će otvorena vrata za financiranje izgradnje infrastrukturalnih projekata iz Europske unije, koja je odvojila jednu milijardu eura za sljedećih pet godina za infrastrukturalno povezivanje regije Zapadnog Balkana u sklopu "connectivity agenda-e" pokrenute na summitu lidera zemalja Zapadnog Balkana u Berlinu prošle godine.

Već ove godine Bosna i Hercegovina će moći aplicirati za fondove iz prvih 100 milijuna eura iz IPA II fondova, zajedno sa povoljnim kreditima iz europskih financijskih institucija. Lista projekata uključuje nastavak izgradnje dionica autoceste na Koridoru Vc, Autoputa 2a (Gradiška – Banja Luka – Donji Vakuf – Lašva i povezivanje na Koridor Vc), Luke na rijeci Savi (Brčko i Šamac) te proširenje i modernizacija sarajevske zračne luke. Kao prioritetni projekti izdvojeni su mostovi na rijeci Savi u Gradišci i Svilaju.

Usvajanjem Okvira prometne politike, koju će pratiti izrada strategije i akcijskog plana prometa BiH, Vijeće ministara želi unaprijediti sigurnost u prometu kako bi se postigla učinkovistost prometnih usluga za građane i omogućili ekonomski rast i razvoj Bosne i Hercegovine, a razvoj prometnog sustava zasnovao na tržišnim principima i konkurenciji. 

Ministarstvo komunikacija i prometa dostavit će Prijedlog odluke Parlamentarnoj skupštini BiH u daljnju proceduru.

Vijeće ministara BiH, na prijedlog Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, prihvatilo je Međunarodnu energetsku povelju, s ciljem uspostavljanja pravnog okvira za promoviranje dugoročne suradnje u oblasti energije i stvaranju povoljne klime za rad poduzeća i za priliv novih investicija.

Prihvaćanjem ove povelje Bosna i Hercegovina želi doprinijeti unaprjeđenju energetskog razvoja, sigurnosti opskrbe energijom, učinkovitosti njene proizvodnje, transporta, distribucije i njenog korištenja uz očuvanje okoliša. 

prvi.tv

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista