Četvrtina institucija nikome ne podnosi izvješća

I to je BiH
Četvrtina institucija nikome ne podnosi izvješća

Više od četvrtine institucija i poduzeća u BiH ne dostavlja izvještaje o dodijeljenim ugovorima u postupcima javnih nabavki, a u toj oblasti i prošle godine je otkriven veliki broj slučajeva kršenja zakona.

Primjeni Zakona o javnim nabavkama u ovoj zemlji podliježe više od 2.000 institucija, ustanova, tvrtki i drugih ugovornih tijela, a lani je u informacijskom sustavu za dostavljanje izvještaja o provedenim postupcima javnih nabavki bilo registrirano njih 1.539.

Agencija za javne nabavke BiH je u izvještaju o monitoringu postupaka javnih nabavki za 2014. godinu istaknula da je broj registriranih obveznika veći nego prethodne godine za 108.

Direktor Agencije Đenita Fočo potvrdila je kako takva slika i dalje predstavlja problem, jer znatan broj ugovornih tijela nije registriran u informacijskom sustavu za dostavljanje izvještaja o provedenim postupcima javnih nabavki.

"Veoma je važno da budu registrirani da bi imali točne podatke o postupcima javnih nabavki. Agencija putem pisanih mišljenja, usmenih konzultacija i obuke skreće pažnju ugovornim tijelima na njihovu zakonsku obvezu dostavljanja izvještaja u taj sustav", navela je Fočo, piše Glas Srpske.

Iako je monitoring postupaka provedenih javnih nabavki u prošloj godini pokazao kako postoji određen napredak u toj oblasti, u Agenciji su potvrdili da i dalje ima situacija u kojima se krše važeće zakonske odredbe. Agencija je lani uputila 582 dopisa ugovornim tijelima o uočenim nepravilnostima u obavještenjima o nabavci, dodjeli ugovora i poništenju postupka.

Najveći broj nepravilnosti se odnosio na visinu novčane naknade koja je plaćana za tendersku dokumentaciju, i to u ukupno 340 slučajeva. Od toga u 23 slučaja novčana naknada je iznosila više od 200, a u jednom slučaju dostigla je čak 6.000 maraka.

prvi.tv

Uredništvo zadržava pravo cenzure u slučaju govora mržnje ili nepristojnog i neprikladnog govora.

Anketa

Koji medij najčešće pratite?

Mišljenje

doc. dr. sc. Marko Odak, prodekan za nastavu Filozofskog fakulteta
Studentski radio Live streaming
KLIKNI I
SLUŠAJ
Konekcija nije uspostavljena
Studentska
televizija
(youtube
channel)
Studentski
prilog
večernjeg
lista